Október 10-én kezdődik Pécsen, a Széchenyi téri Hunyadi-szobor talapzatának tisztítása szemcseszórásos technológiával.

A tisztítási eljárás, egy speciális felülettisztító berendezés, melynek segítségével gyorsan és hatékonyan tisztítható gyakorlatilag bármilyen felület környezetbarát módon, maró, vegyi anyagok használata nélkül. A pécsi BIOKOM Nonprofik Kft. többféle felületen alkalmazta már a technológiát. A berendezés segítségével tisztítottak már meg pécsi buszmegállóban található utasvárót, közterületekről és társasház faláról is távolítottak már el graffitiket a technológiának köszönhetően. A munka gyors, az eredmény pedig tartós.

Maga a tisztítási folyamat finom szemcsézett üveggel történik. A szakemberek védőfelszerelésben és – hogy a szemcsedarabok ne szóródhassanak szét, komplett állványozás mellett teljes takarásban végzik a munkát.

A munkaterületen ezzel együtt is számolni kell némi porral és zajjal.

A tisztítás csak a szobor talapzatát érinti. Magát a szobrot is lehetne ezzel a technológiával tisztítani, csak akkor a belváros egyik szimbóluma fémes színűvé válna, így elveszítené patinás jellegét.

A posztamens felállványozása már pénteken-, maga a tisztítás pedig hétfőn kezdődik el, ami várhatóan néhány napot vesz majd igénybe. Az aprólékosabb munkálatok miatt a felület teljes egészében két hét alatt tisztul meg.

Forrás: biokom.hu