148 évvel ezelőtt, 1874. október 9-én, Bernben alapították meg az Általános Postaegyesületet, amelyet aztán később Egyetemes Postaegyesületnek neveztek. Erre, a sok-sok évig az emberek életét, és Európa kultúráját meghatározó eseményre emlékezünk a Postai Világnapon. Magyarország is ott volt Bernben a 22 alapító ország között. A frissen megalapított egyesület célja az volt, hogy összehangolja az akkor már működő nemzetközi postaszolgálat tevékenységét, és továbbfejlessze a szolgáltatásokat. Az egyesület fejlődését jól mutatja, hogy a Postaegyesület már 1948-tól az ENSZ szakosított intézménye lett, jelenleg pedig már több mint 160 ország a tagja.

A Magyar Posta jelenleg 2608 postával és 356 mobilpostával rendelkezik. Ezzel a létszámmal, és mobilposta járattal, napjainkban a legnagyobb hálózattal rendelkező szolgáltatóként vannak jelen Magyarországon.

A Magyar Posta Zrt. több mint 27 ezer munkavállalót alkalmaz, akik országszerte nap, mint nap azon dolgoznak, hogy a levelek, csomagok, befizetések pontosan és időben célba érjenek, természetesen függetlenül a földrajzi távolságoktól.

A Magyar Posta Zrt. járművei munkájuk során, egy év alatt 85 millió kilométert tesznek meg.

A Magyar Posta Zrt. 4400 gépjárműből álló flottájában egyre több az elektromos jármű, ezzel is csökkentik a károsanyag-kibocsátásukat és védik a környezetünket.

Kézbesítőik 8107 kerékpárt használnak, melyből 509 elektromos rásegítésű.

Az első postai szolgáltatások Magyarországon a hírvivőkhöz és futárokhoz kapcsolódnak. Ők szállították a királyoknak és a nemeseknek a leveleit, egykor ezt a szolgáltatást kizárólag a kiváltságosok tudták megfizetni. A köznép a küldeményeit vándorokkal, átutazókkal és kereskedőkkel küldte célba.


Hazánkban Mátyás király korában vetették be a postás szekereket, ezek voltak az első példányai azoknak a járműveknek, amelyek a Kocs nevű községből kerültek ki, innen eredeztetik a postakocsi szót.

Napjaink postájában egyre több kihívásokkal néznek szembe a szolgáltatásokat kínálók, hiszen a rohamos fejlődés egyre szélesebb körű kínálatot követel. Egy 2010-es nemzetközi felmérés arról számolt be, hogy hazánkban a lakosság postások iránti bizalmi mutatója 95 százalékos. A magyar postások, a tűzoltók mögött állnak a második helyen. Nagyon bíztató, hogy a posták nemzetközi mezőnyében a magyarországi helyezés a legjobb eredmény.

A postás az, aki bejáratos minden otthonba, minden családot ismer. Nagyon vagy éppen kevésbé várt információt hoz, és információt visz. Szeretettel köszöntjük őket a Postai Világnapon!

Forrás: posta.hu