Magyar vonatkozással rendelkező világnapról beszélünk, mert az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 1979-es Rómában ülésező konferenciáján Romány Pál mezőgazdasági miniszter javaslata alapján nyilvánította a nemzetközi szervezet október 16-át élelmezési világnapnak. Az éhezés teljes körű felszámolására felállított szervezet 1945-ben történt megalakításának állítva ezzel a nappal emléket. Az élelmezési világnap 1979 óta már az alapításra történő emlékezést átlépve elsősorban az éhezés megszüntetésére történő felhívás napjává tette október 16-át.

A FAO napjainkban megfogalmazott célja az, hogy 2030-ra teljes mértékben felszámolja az éhezést, munkájával ezt próbálja elérni a teljes körű, világméretű összefogás elősegítésével.

Az évente világszerte megrendezésre kerülő élelmezési világnap célja, hogy felhívja a közvélemény és az országok döntéshozóinak figyelmét a helyi és a világméretű élelmezési gondokra. A FAO megalapításának évfordulója emlékezve az ünneplésen kívül alkalom adódik az élelmezési gondok orvoslásának megvitatására. Világszerte összesen mintegy 150 országban, rendkívül sokszínű rendezvényekkel ösztönöznek adományozásra. Hazánkban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében például minden évben adománykonvoj indul útnak október 16-án.

A Magyarországon az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagjaként 2005 óta működő Magyar Élelmiszerbank Egyesület non-profit szervezetnek a célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országban felhalmozódó élelmiszer felesleg, és az élelmiszerre rászorulók között. Tevékenységükkel elősegítik az élelmiszer pazarlás és a nélkülözés csökkenését. Munkájukkal a nélkülözők gondjainak enyhítésén kívül hozzájárulnak az élelmiszerek megsemmisítése okozta környezetterhelés csökkentéséhez.

Tevékenységük során felkutatják és összegyűjtik az élelmiszer feleslegeket, majd eljuttatják azt a rászorulókhoz, ezzel is csökkentik nem csak az élelmiszer pazarlást, de a nélkülözést is.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tervei között szerepel, hogy tevékenységével elérje végre, hogy a hazai élelmiszerlánc szereplői a náluk képződött felesleget a közvetítésük nélkül is a megsemmisítés helyett rászorulók élelmezésére ajánlják fel.

A hazai non-profit szervezet nyilvántartása szerint évente 1,8 millió tonna élelmiszer felesleg keletkezik és halmozódik fel Magyarországon. Ezt az óriási mennyiséget már bűn megsemmisíteni, főképpen annak tudatában, hogy Magyarországon sajnos még napjainkban is több tízezer nélkülöző gyermek él.

Az előállított élelmiszer felesleg megsemmisítéstől történő megmentésével a szervezet a felhasznált energiák, és a kibocsátott káros anyagok felhasználását, termelését is megelőzi. Tevékenységünkkel tehát egyaránt szolgálnak szociális és környezetvédelmi célokat, vagyis a hazai Élelmiszerbank egyszerre zöld, és egyszerre segélyszervezet.

Forrás: elelmiszerbank.hu