A McKenzie tanfolyam egy, a mozgásszervrendszer területeinek vizsgálatával és a fájdalmak enyhítésével foglalkozó módszer, amely Robin McKenzie nevéhez fűződik és több mint 30 éve alkalmazzák sikerrel. Legnagyobb előnye a páciens gyógyulásba való hatékony bevonásában rejlik. A mechanikai eredetű panaszok megoldásának egyik legjobb módja lehet egy McKenzie tanfolyamon való részvétel.

Ilyen problémák esetén ajánlott a McKenzie torna

A McKenzie terápia azokban az esetekben alkalmazható sikeresen, amikor a fájdalmakat valamilyen mechanikai probléma okozza. Ilyen esetek például, amikor az ízületi elmozdulás akadályozott vagy egy ízület részben vagy egészben leszakad, letapadás, hegesedés vagy rövidülés figyelhető meg.

Ugyanakkor a nem megfelelő tartás is fájdalmakhoz vezethet. Ilyenkor az ízületek, a szalagok és az izmok túlterhelődnek, fájdalmassá, feszessé válhatnak. Fontos ezért a tehermentesítésük. A McKenzie terápia a helyes testtartás elsajátításában is segíthet.

A McKenzie terápia kifejezetten alkalmas a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések – a hátfájás, a derékfájás, a gerincsérv, a váll- és nyakfájdalom, az isiász és a lumbágó – hatékony kezelésére.

A McKenzie torna jellemzői és célja

A McKenzie tanfolyam keretében a diagnosztizálást és a kezelést is csak olyan szakemberek végezhetik, akik részt vettek a McKenzie Intézet képzésén. Az első alkalommal a panaszok feltérképezése és az állapotfelmérés mindenre kiterjedő módon történik meg, így sokszor elég hosszadalmas is. Hatalmas hangsúly kerül az önkezelésre, így az oktatás a terápia elengedhetetlen részét képezi.

Alkalmazásával elkerülhetőek a műtéti beavatkozások, illetve felgyorsítható a rehabilitáció és a gyógyulás is. Eszközigénye minimális és már néhány kezeléssel javulás érhető el, így rendkívül költséghatékonynak mondható.

A McKenzie terápia megfelelő a fájdalmak csökkentésére, megszüntetésére, a mozgáspálya mielőbbi visszaállítására, a helyes tartás megtanítására, a fájdalom megelőzésére és a hosszútávú, panaszmentes állapot elérésére. A gyakorlatok megtanulásával a páciens képessé válik továbbá önmaga hatékony kezelésére.

Így zajlik egy tanfolyam alkalom

A McKenzie terápiával kapcsolatban számos kérdés fogalmazódik meg a páciensekben, ezek közül több is arra vonatkozik, hogy mi történik egy-egy alkalommal. A terápia 4 lépésből áll, ezek közül az első a vizsgálat, ezt követi az osztályozás, a kezelés, majd pedig a megelőzés. A vizsgálat során megtörténik a fájdalom kiváltó okainak, életmódbeli sajátosságainak és jellemzőinek átbeszélése, aminek egy fizikai vizsgálat is a részét képezi.

Ezt követően a McKenzie tanfolyam vezetője meghatározza, hogy mely mechanikai csoportba tartozik a beteg. Ha nem mechanikai okok állnak a problémák hátterében, a tanfolyamon nem lehet részt venni, más szakember igénybevétele ajánlott. Ha azonban igen, személyre szabott kezelései terv kerül felállításra és megkezdődik a páciens és a szakember közötti együttműködés.

A McKenzie tanfolyam a gyakorlatok elsajátítását, oktatását is magában foglalja, valamint elengedhetetlen részét képezi a beteg által önállóan végzett gyakorlás is. Fontos, hogy a terapeuta és a páciens jól együtt tudjon működni, gördülékeny legyen közöttük a kommunikáció és kiépüljön a bizalom. Hiszen csak így várható javulás és így előzhető meg a fájdalom újbóli kialakulása is.