Biztosan neked is fáj, ha valaki károsnak és felesleges időtöltésnek találja a videójátékokat. Pedig sokkal több rejlik bennük, mint amit az emberek elsőre gondolnak. Ezek nélkül nem járhattad volna be az egész világot, nem ismerhettél volna meg csodálatos embereket, akiket hasonló dolgok érdekelnek, ami téged. Nem mehetünk el továbbá szó nélkül amellett sem, hogy lehetőséget adnak az angol nyelv tanulására is. Lássuk, hogyan lehetséges mindez!

Tanulj nyelvet videójátékokkal!

Az olvasás, a filmnézés, a könyvek mind sokat segíthetnek a nyelvtanulásban, a külföldiekkel való társalgásról nem is beszélve. De továbbra is kevesen tudnak arról, hogy a pörgetős játékok mekkora mértékben járulhatnak hozzá az angol tanuláshoz. Ezek ugyanis hozzájárulnak ahhoz, hogy a nyelvismeretedet fejleszthesd, mindezt úgy, hogy nemcsak a nyers tudást szerzed meg. A beszédközpontú oktatás ugyanis nagy hiányossága a magyar iskoláknak, ami viszont a videójátékokban megvan.

Ott vannak például a sztori központú változatok, amelyek igen erős motivációt jelentenek, hiszen, ha tudni szeretnéd, hogy milyen fordulatokra és végkimenetelre számíthatsz, akkor ismerned kell a nyelvet. A Portal például egy olyan logikai játék, ahol szinte elengedhetetlen ismerni a szlengeket, amit az angolok napi szinten használnak. A második részben pedig a háttérben futó régebbi hangfelvételek alapján rakhatod össze, hogy mi történt a múltban.

Persze nyugodtan választhatsz a nagyobb franchise-hoz tartozó videójátékok közül is. Egy erősebb sztorival, nagyobb párbeszédek nélkül is fejlődhetsz, nézd csak meg a Star Wars játékokat. Nem igazán bonyolultak, mégis rengeteg hasznos apróságot tudhatsz meg belőle angol nyelven. Persze ez közel sem azt jelenti, hogy üzleti telefonhívásokat tudsz majd folytatni, de azért a napi nyelvhasználathoz tökéletes.

Hogyan válaszd ki a tökéletes játékot?

Ha például a gyereknek keresel olyan videójátékot, amivel nem gond, ha napi szinten játszik, akkor érdemes a tanulmányaihoz mérten választani. Legyen szó a legnépszerűbbekről, mint a Fortnite vagy a Minecraft, teljesen mindegy, hiszen úgyis nézni fog róluk videókat. Akkor miért ne tegye ezt angol nyelven? Kompromisszumos megoldás, ha nem tudod leszoktatni a játékról és szeretnéd, ha a szabadidejében is fejlődne.

Könnyű dolgod van, ha saját magadnak akarsz egy időtöltést találni. Érdemes narráció nélküli gameplay videókat nézni a Youtube-on, hiszen ha így izgalmasnak találod, akkor angol nyelven sem okoz majd problémát, hogy túlzottan unalmas vagy érdektelen. Nem árt továbbá a legális digitális platformokon található értékeléseket elolvasni, hiszen itt számos hasznos információt találhatsz meg az adott videójátékról. Arról nem beszélve, hogy ha esetleg fizetős változatot választasz, akkor így elkerülheted a felesleges pénzkiadást. Ha pedig nem sok időd van nézelődni, akkor a How Long To Beat nevű honlapra érdemes ellátogatnod, itt ugyanis rákereshetsz több fontos dologra is.

Olvasás és hallott szöveg értése angolul videójátékokkal

A szöveges játékok legendás darabja a Colossal Cave Adventure, amely egy ingyenesen játszható változat. Alapjában véve javítják a szövegértési és az olvasási képességet, de az írással történő irányítás és persze a megfelelő kifejezések írásmódjának elsajátításában is segítségedre lehetnek.

Jó megoldást nyújtanak például a Point and click kalandjátékok, amelyek általános nyelvtanulásra lehetnek ideális választások. A sztorikban és a párbeszédben igen gazdag szórakoztató játékok még a ‘80-90-es években jelentek meg először, ekkor virágkorukat is élték. Mivel napjainkban az indie irányzat ismét robbanásszerűen növekszik, így újra előtérbe kerültek, nemcsak a rajongók körében, hanem az angolul tanulók között is.

Ne feledkezzünk meg továbbá a szókincs és a hallott szövegértés fejlesztésére alkalmas Beneath a Steel Sky, illetve az igen komoly mondanivalóval bíró Syberia változatról sem. Ezek esetében a narratíva folyamatosan visz majd előre téged, így sosem unod meg, nem akarod majd abbahagyni. Nagy előnyük, hogy a legtöbb darab ingyenesen elérhető, esetleg csekély összegért megvásárolhatóak, így szinte pár forintból tudod fejleszteni az angolodat úgy, hogy közben szórakozol.