A 2010-es kormányváltás idején látott gazdasági nehézségekhez hasonlította a jelenlegi környezetet Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio Budapest Economic Forum konferencián – írja a 24.hu

„Sajnos háborús időkben bonyolultabb a helyzet, mint 2010-ben volt” – mondta Varga. Szerinte ilyenkor „mások bajával” is foglalkozni kell, amelyek „hívatlanul is átjönnek a szomszédból”.

A piaci várakozások kapcsán elmondta, hogy a háború közelsége hatással van az ország gazdaságára, ez érhető tetten az inflációban is. Viszont a kormány ellensúlyozza ezeket a külső folyamatokat, ezért abban bízik, hogy ezek a piacon is érzékeltetni fogják a hatásukat, ennek már látja a jeleit. A pénzügyminiszter szerint helyes gazdaságpolitikával el lehet kerülni a recessziót, és 2023-2024 táján visszatérhetünk a növekedési pályára – írja a Portfolio. 

A GDP-kapcsán Varga Mihály arról beszélt, hogy a végső cél a gazdasági növekedés megőrzése. A becslés szerint 2022-ben 4% lehet a növekedés.

„A legnehezebb évünk várhatóan a jövő esztendőben lesz” – mondta a miniszter, de szerinte a recessziót el tudjuk kerülni. A kormány jövőre 1% körüli növekedésre számít.