Gulyás Gergely szerint a pedagógus szakszervezetek tevékenysége hiteltelen. A kijelentés a mai, szombati kormányinfón hangzott el egy újságírói kérdésre reagálva. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kihangsúlyozta, hogy a magyar pedagógus szakszervezetek a kampányban a baloldalt támogatták, szerinte pedig Brüsszelben most éppen a baloldal akadályozza a tanárok béremelését.

Mindez valószínűleg válasz volt a Pedagógusok Szakszervezete ma reggeli közleményére, amelyben arra szólították fel a kormányt, hogy a kormány állítsa vissza a sztrájkjogot!

A visszacsapás előzménye pedig az, hogy közleményt fogadott el a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ezen a hétvégén ülésező XXXIV. kongresszusa Hajdúszoboszlón, amelyben összefoglalták követeléseiket.

Az Összefogunk, folytatjuk, nem félünk! című dokumentum szerint – amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek – a PSZ egyebek mellett követeli, hogy a kormány és a parlament

„állítsa vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát, fejezze be a pedagógusok megfélemlítését”. 

Ismételten követelik – írták -, hogy a kormány azonnal emelje a pedagógusok bérét, rendezze a nevelést-oktatást segítő munkatársak, technikai dolgozók, valamint a szakképzésben foglalkoztatottak bérét is, a szakképzés pedig legyen ismét a köznevelés része.

Önálló oktatási minisztérium kell – szögezték le. Követeléseik között szerepel, hogy a miniszterelnök nevezzen ki olyan,

„az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás alapvető átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a közoktatás modernizációjáról, a Nemzeti alaptanterv átdolgozásáról, a diákok óraszámának csökkentéséről”.  

A központosítás megszüntetése, az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítása, a szabad tankönyvválasztás, az intézményvezetők jogkörének visszaállítása ugyancsak a PSZ követeléseinek része.  

A PSZ kongresszusa által elfogadott dokumentumban hangsúlyozták:

„nem hagyják, hogy a jövő nemzedékét feláldozza a magyar kormány.”

Forrás: mti.hu