A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti Parki Termék Védjegy 2022. évi pályázati felhívására benyújtott kérelmek bírálata október 18-án zajlott le. A pályázatra olyan kézműves termékeket, valamint feldolgozott növényi élelmiszereket vártak a kiírók, mint például: lekvár, szörp, savanyúság, méhészeti- vagy tejtermékek.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak nagy örömére a 2022-es évtől a már meglévő, több kiváló termék mellett a jövőben:

Sztranyák Családi Gazdaság natúr joghurt, tejföl, vaj, tehéntúró, füstölt parenyica sajt,

valamint

Figura Attila László savanyított csiperkegomba, illetve gombás fűszersó

termékein is találkozhatnak a vásárlók a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti Parki Termék védjegyével.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti Parki Termék védjegy az idei évben már több, mint 10 éves évfordulójához ért. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti Parki Termék védjegyre 2022-ben is olyan termelők, kézművesek, gazdaságok pályázhattak, akik a természettel összhangban, természetvédelmi oltalom alatt álló területeken végzik tevékenységüket.

A 2022-es évben a bírák a bírálat során elsődleges szempontnak a kiváló minőségű termékeket részesítették előnyben. A döntés az idei évben is nehéz volt, mert a bírák ismét kiváló minőségű termékekkel találkozhattak, amelyek mind kiváló és magas színvonalat képviselnek a dél-dunántúli régióban. A 2022-es évi pályázatokra beérkezett termékek értékelésekor először is lehetőséget biztosítottak arra is, hogy a Pécsi Tudományegyetem vidékfejlesztési és agrármérnöki szak néhány hallgatója közelebbről is megismerje a Nemzeti Parki Termék Védjegyrendszert, valamint betekintést nyerjenek a Bíráló Bizottság munkájába. A bíráló bizottság tagjai: M.Balogh Edina, Kasper András, Mezei Attila, István Imre voltak.

A pályázatnak köszönhetően 2022-től a már meglévő, kiváló Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti Parki Termék védjeggyel ellátott termékek mellett a Sztranyák Családi Gazdaság natúr joghurt, tejföl, vaj, tehéntúró, füstölt parenyica sajt, valamint Figura Attila László savanyított csiperkegomba, illetve gombás fűszersó termékeit is kereshetik a vásárlók az értékesítőhelyek polcain.

Amennyiben többet szeretne tudni a Nemzeti Parki Termék védjegyről, nemzeti park igazgatóságonként és országos szinten is bővebb információt találhat a www.nemzetiparkitermek.hu oldalon.

Forrás: ddnp