Ma az 1956-os forradalomra emlékezik az ország koszorúzásokkal, ünnepi műsorokkal. Mi most dr. Keresztes László Lóránt, országgyűlési képviselő, a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke közösségi oldalán közzétett soraival emlékezünk a forradalomra, és annak eseményeire, mártírjaira, hőseire.

„Tisztelet a HŐSÖKNEK

Október 23-án a forradalom hőseire emlékezünk.

Ők nem fogadták el a diktatúra megalkuvásra, túlélésre és felelősséghárításra vonatkozó ajánlatát. Az emlékezésnek csak akkor van értelme, ha tanulunk belőle, ha ugyanazokat a hibákat nem követjük el újra. A magyar kormány ma azért folytatja az aktuális “szabadságharcát”, hogy megmaradhassunk az orosz függőségben. Szerintünk ennek az ellenkezője a helyes irány. Magyarország semmilyen olyan megoldást nem fogadhat el, amely eredményeként Ukrajna orosz bábállam lesz.

Magyarország miniszterelnöke a minap azt mondta, hogy „azért vállaltunk egy forradalmat és szabadságharcot, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet meg a béketárgyalást” Ez az állítás egyszerűen nem igaz. A forradalmárok 56-ban azért harcoltak, mert szabadságot és függetlenséget akartak, és mert azt látták, hogy az elnyomó szovjet hatalommal szemben nincs más lehetőség.

A mi reálpolitikánk pont azért lehetne helyesebb, mint más országoké, mert van tapasztalatunk. Ami ugyanis Ukrajnában történik, az egy erőszakos reszovjezitációs kísérlet. Mi onnan tudjuk ezt, hogy ismerősek a mondatok a nácítlanítástól a hamis önrendelkezésen át egészen népköztársaságig.

Értjük, hogy Magyarország miniszterelnökét olyan fából faragták, hogy minél inkább egyedül marad egy álláspontjával, annál magabiztosabb lesz. De azért azt mégiscsak aggasztó, hogy minden egyes ország, amely hasonló történelmi tapasztalattal rendelkezik az ellenkezőjét gondolja, mint a magyar kormány.

Ki kell mondani, hogy az Európai Unió Oroszország politikája az elmúlt évtizedben teljesen elhibázott volt, és ebben kiemelt felelőssége van Angela Merkel mellett Orbán Viktornak is. Európának nem erősítenie kellett volna a függőségét Oroszországtól, hanem csökkentenie.

Teljesen hibás az az elképzelés, ami Európa versenyképességét az olcsó orosz energiára akarja alapozni. Ennek isszuk most a levét, ezért esik most darabokra az Unió versenyképessége. Ha az elmúlt tíz év a zöldfordulatról és az energiafüggetlenségről szólt volna, akkor jó eséllyel Oroszország le se rohanta volna Ukrajnát, de ha mégis, abba nem roppant volna bele Európa. Európa és Magyarország a versenyképességét csak a radikális zöldfordulattal tudja visszanyerni.”