„Az LMP szerint az energiaválság kezelésének egyetlen módja, ha függetlenedünk a nagyhatalmaktól, a fosszilis energiától és okosan használjuk a megújuló energiaforrásokat” – mondta szerdai online sajtótájékoztatóján Tetlák Örs, a párt országos elnökségének tagja.

Tetlák rámutatott, hogy már a MOL elnök-vezérigazgatója szerint is a megújuló energiáé a jövő, erről beszélt Hernádi Zsolt nemrég egy konferencián. „Le kell jönnünk a gázról és a megújulók felé kell fordulnunk” – idézte az olajipari vállalat vezetőjét az LMP politikusa.

Érd alpolgármestere a pártja szerint szükséges teendőket is ismertette: 600 milliárd forintos keretösszeggel indítanának egy komplex épületenergetikai felújítási programot, amelyből évente mintegy 100 ezer lakás újulhatna meg. Szerintük azonnal engedélyezni kell a szélerőművek telepítését, és el kell törölni a napelemtelepítésre kivetett termékdíjat.

„Sokkal jobban ki kellene használni a geotermiában rejlő lehetőségeket, amely akár az ország energiafogyasztásának 10 százalékát is fedezhetné” – mondta. Hozzátette, hogy radikálisan csökkenteni kell az energiaszegénységet is.

A párt a rezsicsökkentést is igazságosabbá tenné, és zöld szempontokat is beépítene abba, de a paksi bővítés azonnali leállítását is követeli. „Miféle törekvés, hogy olyan állammal építtessünk atomerőművet, amely az atomerőműveket katonai célpontnak tekinti?” – tette fel a költői kérdést Tetlák Örs.