A Pécsi Járási Ügyészség három rendbeli rablás és több más bűncselekmény miatt nyújtott be vádiratot két férfi ellen, akik hajléktalanokat bántalmaztak és elvették értékeiket.

A vád szerint a vádlottak 2022. július 8-án éjszaka Pécsett, az egyik parkban keresték ismerősüket. A két férfi látta, hogy a parkban a padokon hajléktalan személyek alszanak és elhatározták, hogy amit tudnak, elvesznek tőlük.

A vádlottak a padon fekvő férfiakat megpofozták, őket veréssel, késeléssel fenyegették és tőlük azt követelték, hogy ruházatukat, cipőjüket, a náluk levő pénzt adják át nekik. Az egyik sértettről pulóverét, egy másikról cipőjét húzták le és felszólították, hogy a pólóját is adja át. Egy másik alvó hajléktalan személy feje alól kivették a táskáját, amiben ruhaneműjét, papucsát tartotta. Ezt a vádlottak nem vitték magukkal, félredobták. A negyedik sértett férfit pofonnal ébresztették fel és felszólították, hogy adja át értékeit, amit a sértett megtagadott, ezért azzal fenyegették meg, hogy megölik. Ettől a férfitól mobiltelefont, cigarettát, készpénzt, bankkártyát és iratokat vettek el.

A vádlottak zsákmányukkal a belvárosba indultak, őket azonban rendőrök megállították és őrizetbe vették.

Az ügyészség a két férfit társtettesként vádolja több rendbeli rablás bűntettével, kifosztás bűntettével, okirattal és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségével. A legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Mindkét vádlott letartóztatásban van, büntetőjogi felelősségükről a Pécsi Járásbíróság fog dönteni.