Ismét eljött az ideje a téli időszámításnak, ami most vasárnap hajnali 3 órakor lesz. Semmi más dolgunk nincs, minthogy az óráinkat visszavegyük 1 órával hajnali 3 órakor!

Meddig lesz ez még így?

Az Európai Parlament az óraátállítás eltörléséről döntött. Ez a döntés most 2021-ben lépett volna életbe, de a koronavírus járvány miatt csúszott. Magyarország Kormánya már jelezte, hogy ha az a kérdés, hogy a nyári vagy a téli időszámítás szerinti idők között kell választania, akkor a többséghez fog csatlakozni.

Az alapötlet!

Az alapötlet az volt, hogy az óraátállítással a 18. században tudnak-e a szénfogyasztáson csökkenteni. Ez a gondolat az első világháború idején lett igazán felkapott, hiszen a spórolás segítette a háborús célkitűzések megvalósítását.

Később a háborúk utáni időszakban már olyan érvek sorakoztak fel az óraátállítás mögött, hogy ezzel csökkenteni lehet a bűnözési szintet, hiszen nappal és az éjszakai ciklus váltakozásában lehet így csalni 1 órát, továbbá az üzletek forgalmát is lehet növelni. Ez a tézis nem mindig minden esetben működött így. – írja a Meteo Mecsek.