Közismert és közkedvelt madarunk a fehér gólya. Napi életét a szemünk előtt éli, tavasszal közénk tér vissza, foglalja el a nagy többségében a települések villanyoszlopaira rakott fészkét. A fészkek biztonságossá tétele nem csak a gólyák számára fontos feladat, hiszen a vezetékekre épült fészkek közelében fokozott az áramütés veszélye, és az elektromos hálózat meghibásodási kockázata is nagy.

A gólyafészkeket évek óta egy jól működő program keretében szakemberek igazítják az ott élők számára biztonságossá. A javítási munkálatokat külön erre a célra tervezett magasítókkal végzik, amelynek segítségével a gólyafészkeket a vezetékek fölé emelik. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának illetékességi területén az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt., mint hálózatfenntartó nyújt ebben segítséget, és a villamos hálózat szakemberei a Nemzeti Park szakemberekkel együttműködve oldják meg ezt az emberpróbáló feladatot.

A gólyák a fészkeket minden tavasszal felújítják, ennek következtében az évek múlásával meglehetősen nagy méreteket tud ölteni egy-egy gólyafészek, hiszen a madarak éves rendes tatarozása során új réteggel növelik az előző évi fészkeket. Nem meglepő tehát, ha a szakemberek fészektartón túlnőtt, elbillent építményeket kénytelenek rendbe tenni.

Az idei őszi fészek megújítási program során is történt egy ilyen eset a baranyai Zók községben, ahol a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának és az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt.,  szakemberei egy olyan gólyafészkre akadtak, amelynél a fészek egyik oldala rászakadt a vezetékekre. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának a területen illetékes természetvédelmi őrkerület-vezető munkatársa, és az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. szakemberei egy emelőkosaras daru segítségével oldották meg a nem mindennapi feladatot, és eltávolították a fészek lelógó, veszélyessé vált részeit. Így tavasszal már egy felújított, megigazított fészek várja haza a gólyapárt, ahol biztonságosan kezdhetnek ismét költésbe a telelőterületükről visszatérő gólyák.

Forrás: ddnp.hu

Fotó: Facebook/Duna-Dráva Nemzeti Park/Völgyi Sándor