A fokhagymát ősidők óta használja az emberiség mindenféle betegség kezelésére és megelőzésre. Hihetetlenül egészséges és az emberek ennek egyre inkább tudatában vannak hatásainak. A gyártók is kihasználják ezt és szinte mindet kínálnak fokhagymás változatban. A fokhagymás kenyértől, a sültekig és a salátaöntetig mindent ízesítenek vele. Ez érthető, hiszen az egyik legegészségesebb élelmiszer, amit valaha ehettünk.

Az ókori egyiptomiak ezzel növelték termékenységüket, használták keringési betegségek és rovarfertőzések kezelésére. Alkalmazták paraziták kiűzésére is. A rómaiak ezzel erősítették a szív- és érrendszerüket, kezelték a gyomor-bélrendszeri zavarokat, míg a japán és kínai orvoslás a fokhagymát használta, hogy javítsa a légzési és emésztési funkciókat.

További egészségügyi hatásai:

• Megakadályozza az érelmeszesedést
• Megakadályozza a szívkoszorúér-betegséget, megelőzi a szívrohamot
• Csökkenti a koleszterinszintet
• Megnyugtatja a bogárcsípéseket
• Enyhíti megfázásos tüneteket és a szénanáthát
• Kezeli a gombás fertőzéseket
• Enyhíti a hasmenést
• Kiüríti a méreganyagokat
• Erősíti az immunrendszert
• Kezeli a cukorbetegség egyes tüneteit
• Kezeli a megnagyobbodott prosztatát

A fokhagyma legjobb fogyasztási módja, ha nyersen esszük, vagy reszelve, préselve keverjük ételeinkbe, ugyanis a főzés, a hő hatására elpusztul az allicin, a fő komponense, mely erejét biztosítja

Forrás: nagyireceptje.hu