A piacok pultjai roskadásig megteltek dióbéllel. A háziasszonyok kezdik megvásárolni a karácsonyi bejgli töltelék legfinomabb hozzávalóját. De kellemes ízvilága mellett a dió nagyszerű élettani tulajdonságokkal is bír, tehát fogyasztása az egészségünk megtartása érdekében is ajánlott.

Íme 10 ok, hogy miért is fogyasszunk diót!

1, A dió kiváló fehérjeforrás, rengeteg egészséges zsírt, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz.

2, Téli vitaminbombának számít a dió. Található benne nagy mennyiségben A- és E-vitamin, és többféle B-vitamin. De például tiamin is, ami az mellett, hogy ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést.

3, A termés mellett érdemes szólni a diófa leveléről is, hiszen a friss diólevél jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, így a népgyógyászat is használja teaként elsősorban bőrproblémákra.

4, A dióban sok a magnézium és a kálium, csontképző fluor, mangán, réz. A réz a vérképzésben segíti a szervezetünket. A szívizomgyengeség ellen kiváló, és immunerősítő szelént is tartalmaz. Tehát ajánlott a lábadozó betegek étrendjébe beiktatni a diót.

5, A dió magas antioxidáns tartalmát a polifenolnak köszönheti. Ez az a bizonyos antioxidáns, amely megvédi a szervezetünket a szövetkárosító molekuláktól.

6, A dió remek koleszterinszint csökkentő, és szinte hihetetlen, de már napi három szem dió elrágcsálásával is jelentősen hozzájárulunk a szervezetünk koleszterinszintjének a csökkentéséhez, szinten tartásához.

7, Magas a kalóriatartalmú gyümölcsünk a dió, hiszen 100 gramm dióbél, 600 kalóriát tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával segítünk megfékezni a fokozódó étvágyunkat, így aztán remek fogyókúrás kiegészítő.

8, A dió elsősorban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, fogyasztásakor nem kell félnünk az érelzáró telített zsíroktól. Remek omega-3 zsírsav lelőhely a dióbél, amely köztudott, hogy kedvező hatással bír a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, miközben az erek állapotán is javít.

9, A fehérjeszegény étrenden élő vegetáriánusok számára kiváló fehérjeforrás a dió. 100 gramm dióbél 8,6 gramm fehérjét tartalmaz.

10, Már a középkorban is fogyasztották a diót egészségmegőrzés céljából, akkor még elsősorban a reuma és az idegpanaszok ellen. Előszeretettel készítettek belőle teát. A népi gyógyászat pedig belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre alkalmazta a diót, és a dióteát.

A dió esetében a legízletesebb a dióbelet fogyasztani, de napjainkban a reneszánszát éli, hogy a diófának minden apró darabkáját hasznosítják. A levelét teának, a zöld dióburkot hajfestésre vagy tetvesség ellen, a dióbelet elválasztó kis válaszfalat gyógynövényként teának, a még vaj puha, zöld diót dióesszenciának, és még sorolhatnám a számtalan felhasználási lehetőségét a diónak.