Mindennapi zöldségünk, naponta találkozunk vele a konyhában. A magyar gasztronómia nincs meg nélküle, és nincs magyar konyhakert sárgarépa nélkül. Gyerekként sokat hallottuk, hogy amennyiben megesszük a sárgarépát, jobban tudunk majd fütyülni. Most utánajárok, hogy miben is segít nekünk valójában a sárgarépa, ez a Közép-Ázsiából származó, egész évben könnyen beszerezhető gyökérzöldségnek a fogyasztása.

Ezért fogyassz sárgarépát!

  • Tápanyagokban gazdag, B1-, B2- és B6-, és C, és E-vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül kalcium és foszfor mellett vas is van benne.
  • E-vitamin tartalmának köszönhetően eredményesen veszi fel a harcot a rákkal szemben.
  • Energiatartalma annyira alacsony, hogy mindössze 52 kcal (218 kJ) tízdekánként. Ennek az energia bevitelnek a ledolgozásához mindössze 7 perc szobabiciklizésre van szükség.
  • Közismert, hogy a sárgarépa remek béta-karotin forrás, ami az A-vitamin provitaminja.
  • Remek bőrvédő, és a rendszeres fogyasztása segít a bőr víztartalmának megőrzésében,
  • Fontos szerepet játszik a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozásában, és béta-karotint tartalma nyáron védelmet nyújt a napégés ellen.
  • A hiedelmekkel ellentétben a sárgarépa esetén a főzés, illetve a sütés hatására a zöldségben megnyílnak a vastag sejtfalak, és így jobban hozzáférhetővé válnak a hasznos anyagok. Miközben nyersen történő fogyasztásakor a hasznos tápanyagok, többek között a béta-karotinnak is mindössze a negyede hasznosul.
  • A sárgarépa fogyasztását ajánlják az immunerősítő kúrákban, szakértők szerint még néhány daganatos betegség ellen is védelmet nyújthat.
  • Kimondottan jót tesz a sárgarépa kiemelt alkalmazása a szív- és keringési rendszer betegségeinek diétájában.
  • Napjaink kutatási eredményei arról szólnak, hogy napi 20 dkg sárgarépa fogyasztása már néhány héten belül 10%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.
  • Magas rosttartalmának köszönhetően kíméletesen szabályozza az emésztést, így tisztítva a bélrendszert.
  • A rosttartalma segíti a májat a méregtelenítésben. Rostjai elősegítik az emészthetetlen szénhidrátok lebontását, így segítik a toxinok semlegesítését.
  • Remek enyhítője a vérszegénységnek.
  • Sajnos a sárgarépa elraktározza a talaj és a műtrágyák nitráttartalmát, így a napi 5 adagnál több fogyasztását nem ajánlják. A rendszeres fogyasztóknak kiemelten ajánlott a biosárgarépa beszerzése!
  • Szinte hihetetlen, de a napi 5 deka sárgarépa fogyasztással is biztosíthatjuk a szervezetünk számára szükséges béta-karotin szükségletet.
  • Kimutatták, hogy a bőrünk sárgás elszíneződéséhez extrém mennyiségű sárgarépát kellene elfogyasztanunk.
  • Kedvelt konyhai alapanyag, hiszen levesekbe, krémlevesnek, köretként, salátákban, süteményekben is kiválóan megállja a helyét a sárgarépa.