A svéd kormány bejelentette, november 8-tól nem ösztönzi tovább az elektromos járművek vásárlását – írja a teslarati.com.

A svéd kormány döntését azzal magyarázza, hogy a járművek árparitást értek el a gáz- és dízel alternatívákkal. Hasonló politikát követtek más európai országokban is, mivel az elmúlt hónapokban gyorsan nőtt az elektromos járművek vásárlásának aránya.

Ez azt jelenti, hogy a kormány visszavonja az összes olyan bónuszt, amit eddig az elektromos autók tulajdonosai élvezhettek, azonban a közlemény kimondja, hogy amennyiben az állampolgárok igazolni tudják, hogy az autóvásárlás a módosítás előtt történt, akkor a vásárlást követő 6 hónapig jogosultak a bónuszokra.

Legutóbb Németországban csökkentették az elektromos járművek ösztönzőit a következő évre. Svédország esetében a kormány közleménye szerint „ma a klímabónusz autók teszik ki a személygépkocsik új autóeladásainak mintegy felét, és a legtöbb árkategóriában elérhetők”. Ebből következik, hogy a kormány nem törődik az ösztönzők megszüntetésével.

Eddig a svédek az amerikaiakhoz hasonló kedvezményben részesülhettek elektromos járművek vásárlásakor, nagyjából 7000 dollárral olcsóbban vehették meg az elektromos járművet a piaci árhoz képest.

Kiemelt kép: Illusztráció