„Most egyetlen dologra kell törekedni, a veszély elhárítására és egyetlen módon lehet a közvetlen veszélyt elhárítani, tűzszünettel; békét akarunk és tűzszünetet” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Belgrádban.

A magyar kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Ezen Orbán kiemelte, hogy kedden lengyel állampolgárok haltak meg, „és fontos, hogy kifejezzük az együttérzésünket, és hogy tudatosítsuk magunkban, hogy miután a szomszédban háború van, ezért veszélyben vagyunk”. Úgy vélte, „veszélyben vagyunk gazdasági értelemben, de fizikai értelemben is.” A miniszterelnök a gazdasági veszélyek kapcsán a kedden megszűnt olajellátásra emlékeztetett keleti irányból.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország továbbra is sürgeti, hogy az Európai Unió minél hamarabb tegye lehetővé Szerbia teljes jogú tagságát. Szerinte Szerbia európai uniós tagsága európai érdek és sokkal könnyebben tudnának védekezni a migrációval szemben, ha Szerbia is az Európai Unión belül lenne már. Orbán Viktor szerint „ez a baj, amit migrációnak nevezünk, ez hosszabb ideig velünk él majd”, ezért hosszú távú együttműködésre és tartós struktúrákra kell törekedni.