Az LMP azt várja a munkáját hamarosan megkezdő energiaügyi minisztertől és a kormánytól, hogy minél előbb dolgozzon ki egy új energiapolitikai koncepciót, amely biztosítja az átállást a megújuló energiaforrások használatára, és kivezeti a fosszilis energiaforrásokat – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet társelnök.

Az ellenzéki politikus kijelentette: ha a kormány nem változtat az energiapolitikáján, az új tárca vezetője sem tud majd fellépni az energiaválság ellen. Schmuck Erzsébet szerint már a kormányfő is tudhatja, hogy a hatalmas energiaárakat nem a brüsszeli szankciók idézik elő, hanem Magyarország jelentős kitettsége a fosszilis energiának.

„Hazánkat azért sújtja jobban az energiaválság, mint Európa más országait, mert elhibázott a kormány energiapolitikája, amely az olcsó orosz gázra, kőolajra és atomenergiára épít, a megújuló energiaforrásokra pedig alig-alig” – jelentette ki.

Szólt a jelenleg is zajló egyiptomi klímacsúcsról, amelyen Magyarország szerinte nem büszkélkedhet eredményekkel. Az éghajlatváltozási teljesítménymutató alapján ugyanis hazánk ötvenkilenc vizsgált ország közül az ötvenedik helyen áll – mondta, mindezért pedig a kormányt okolta, amely szerinte semmit nem tesz az éghajlatváltozás ügyében.