Tudom, most sok nőtársam felszisszen, hogy minden nap férfinap. Kedves hölgytársak! Mivé lennénk mi férfiak nélkül? Kiért öltöznénk fel csinosan? Miért sminkelnénk magunkat ezer gonddal? Kinek főznénk? Kinek sütnénk? Végül, ki enné meg mind ezt?

Mivel a férfiak nélkül, mi nők sem lehetnénk önmagunk, ezért legyen fontos mindenki számára a Nemzetközi Férfinap épp úgy, mint ahogy fontos a Nemzetközi Nőnap. No, és legyen egyenlőség!

Gondoljunk arra, hogy a közösségért, másokért, és a családjáért tenni akaró, és tenni is tudó férfierő, minden elismerést megérdemel. A jó családapa nem csak pótolhatatlan érték, de kiváló példakép is a fiai számára. A családi mintát pedig zsigereinkben hordozzuk magunkkal egy életen át. Mi nők támogassuk hát tiszta szívvel a férfiakat abban, hogy teljes életet élhessenek, miközben ők szívből támogatnak bennünket.

Használjuk, ki tehát a Nemzetközi Férfinapot egy kis szeretettel teli, extra gondoskodásra. Mivel mindenki számára az egészség a legfontosabb, a 2022-es évben újra fókuszba került a férfiak egészsége. Szervezzünk számukra egészségmegőrző programokat, egészségügyi szűréseket. Ezen a napon éreztessük velük, hogy nélkülük nem kerek a világ!

Jó tudni az erős férfiakról, hogy minden 100 újszülött lánygyermekre 106 fiúgyermek megszületése jut. A kisfiúkról már pár napos csecsemőkorban kiderül, hogy sérülékenyebbek, mint a kislányok. A fiú csecsemőknél kimutatható, hogy magasabb arányban következik be náluk a bölcsőhalál, mint a leány csecsemőknél. A gyermekkori betegségekkel szemben is védtelenebbek, mint a kislányok. Ez a kedvezőtlen tendencia a későbbi életkorban is veszélyes az erősebbik nemre. Hazánkban a férfiak várható élettartama 5-8 évvel kevesebb, mint a nőké. Az okok között jellemzően vezet a magas fizikai terhelés, illetve a nagy kockázattal járó munkák vállalása. Pszichésen pedig ritkán látunk olyan férfit, akinek úgy igazán van lehetősége arra, hogy ki tudja sírni magából a fájdalmát.

A férfiak közötti halálokoknál is első helyen vezetnek a szív és érrendszeri betegségek. Stresszes környezetben dolgoznak, közlekednek, néha még otthon sem a gondoskodás és a szeretet várja, ha nem inkább csak a gondok és a problémák, amivel a férfiaknak meg kell küzdeniük.

Napjaink sajnálatosan aktuális eseménye is jó példája erre, hiszen a háború is nagyobb számban sújtja a férfiakat, mint a nőket. Ebben a helyzetben is nagyobb stressznek vannak kitéve, család, haza, mindenki tőlük várja a biztonságot, a győzelmet.

Nap, mint nap láthatjuk, hogy összeszorított fogakkal, némán és erőn felül kell küzdeniük, zokszó nélkül, az elviselhetetlen terhekkel a vállukon. Sok és nagy a felelősség, amit viselniük kell. Miközben nem mutathatnak félelmet, bánatot, aggódást, könnyeket.

A magánéleti, családi veszteségeket is úgy kell, hogy átvészeljék és megéljék, hogy közben nekik kell másokat támogatni, óvni, védelmezni, dönteni. A gyászfeldolgozások során egyre több szó esik az apák, a férfiak gyászáról vagy éppen a munkájuk végzése során átélt tragédiák feldolgozásáról. Mert ugyan a férfiak gyásza sokszor láthatatlan, de egyben sokkal emésztőbb, pusztítóbb is, mint a láthatóan viselt gyász.

Köszöntsük hát a nemzetközi férfinapot, amelyet először 1999-ben tartottak meg Trinidadban és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az első nemzetközi férfinapnak világszerte nagyon örültek az érintettek, például az Amerikai Egyesült Államokban, Európában, Afrikában, Ázsiában és a Karibi térségben. 

Magyarországon 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető programokat, eseményeket, rendezvényeket.

Az UNESCO nevében, Ingeborg Breines, a Women and Culture of Peace-től azt nyilatkozta a nemzetközi férfinap elindításáról, hog

„Ez egy kiváló ötlet, ami a nemeknek egyensúlyt adhat.”

Forrás: hirado.hu, vilagnap.com

Fotó: pixabay.com