December 6-án fognak dönteni az EU pénzügyminiszterei arról, hogy Magyarország megkapja a helyreállítási alap mintegy 6000 milliárd forintos összegét, vagy sem. Ellméletileg az a döntés már végleges, ráadásul csak minősített többségre van szükség ahhoz, hogy egyetlen forintot se kapjon hazánk.

Emlékezzünk arra, hogy Orbán Viktor – tehát Magyarország kormányfője, és egyik legfőbb közjogi méltósága a napokban nyilvánosan kérdőjelezte meg Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia állam határait, ezen országok területi integritását azzal, hogy Nagy-Magyarország sállal pózolt. Képzeljük el, hogy mondjuk Klaus Johannis, románia elnöke viselt volna Nagy-Románia (beleértendő a Tiszántúl) sálat egy nyilvános eseményen, mennyire lennénk felháborodva ezen, teljes joggal. Hét országot sértett meg ezzel a magyar miniszterelnök, ebből öt EU-tagállam. Vajon egy ilyen gesztus után számíthat majd az osztrák, szlovák, román, horvát és szlovén pénzügyminiszter jóindulatára hazánk? Aligha.

Nem elég, hogy az elmúlt tizenkét év folyamatos lopása és korrupciója miatt már régóta pária vagyunk Nyugat-Európa szemében, nem elég, hogy az elmúlt hónapok Putyin-párti politikája miatt már a V4 másik három országa is elfordult tőlünk, egyre inkább úgy fest, hogy már Lengyelország sem áll mellettünk, ami korábban elképzelhetetlen lett volna, most a miniszterelnök úr, biztos, ami biztos további öt EU-tagállamba rúg bele, szándékosan.

27 tagállam fog szavazni, vajon lesz 14, aki mellénk áll az ügyben? Egyáltalán kire lehet számítani? Olaszország? Talán. Esetleg az új jobboldali svéd kormány? És vajon ki lesz még szövetségese Magyarországnak? Attól tartok, hogy hasonló helyzetbe kerül a magyar külpolitika, mint tette ezt az I. Világháború után, amikor szintén letolt gatyával álltunk, egyetlen érdemi szövetséges nélkül. Akkor részben külső körülmények áldozatai voltunk, most azonban mindezt egyedül magunknak, és csak magunknak köszönhetjük. Látva a költségvetés állapotát, az infláció mértékét, a forint gyengélkedését, az államháztartásihiányt, attól tartok nagyon súlyos következményei lesznek annak, ha a pénzügyminiszterek többsége azt fogja mondani, hogy Magyarország a korrupció miatt nem kap egyetlen fillér támogatást sem. Mindenesetre hála Orbánnak, a szomszédjainkra aligha számíthatunk már.