Ma délután ért véget Lantos Csaba energetikai miniszterjelölt meghallgatása, a fenntartható bizottság előtt, melynek elnöke, Dr. Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót. Az LMP képviselője ismertette, hogy az energetikai miniszterhez tartozik a környezetvédelem ügye, az energiapolitika és a nukleáris bizottság is, mely a fenntarthatósági bizottsághoz tartozik. A meghallgatás közel két órán át tartott, rengeteg kérdés merült fel, azonban Keresztes szerint rengeteg kérdés maradt a levegőben. Az ülés végén a kormánypárti többség támogatta Lantos kinevezését, Keresztes azonban „nemmel” szavazott, melyet meg is indokolt.

A Zöldek képviselője elmondta, hogy a válságok korába értünk, és a válságok korában élünk, példaként említette az energiaválságot, a vízválságot és az éghajlatváltozást is, melyet a környezetszennyezés okoz. Keresztes szerint Magyarország azért került különösen nehéz helyzetbe, mert a kormány politikája rövidlátó volt, nem értékelte kellőképpen ezeket a helyzeteket, nem készítették fel Magyarországot ezekre a kihívásokra. Az LMP szerint a kormány részéről továbbra is hiányzik a kormány részéről a belátás, hiányzik annak a szándéka, hogy érdemi változást érvényesítsenek a kormány politikájában, és ezt Keresztes szerint nem Lantos Csaba fogja érdemben megváltoztatni.

A kormány jelenleg is olyan politikát folytat, ami nem enyhíti a klímaváltozás Magyarországra tett hatásait, hanem elmélyíti azokat, hiszen olyan ágaztokat akarnak előnybe részesíteni, mint például az akkumulátorgyártás, ami drasztikusan emelné meg az ország energiafüggőségét, nem mellékesen mindez óriási vízigénnyel jár, és komoly környezetiszennyezést okoz. Az LMP sem ezekre, sem a nukleáris biztonságot érintő Paks I. üzemidejével, és Paks II.-vel kapcsolatos kérdésekre nem kapott érdemi, megnyugtató válaszokat Lantos Csabától.

Keresztes pozitívumként megemlítette, hogy Lantos Csaba úgy fogalmazott, hogy támogatja a szélenergiát, amit a Fidesz-KDNP 2016 óta gyakorlatilag teljes egészében ellehetlenített, ugyanakkor azt nem tudhatjuk, hogy mikor lesz érdemi előrelépés ezzel kapcsolatban, összességében tehát ebben sem kaptunk megnyugtató válaszokat, tette hozzá az LMP képviselője.

Ami viszont a legaggasztóbb a felvetett szakpolitikai kérdések közül a pécsi politikus szerint az az ivóvíz ellátás, és a víziközművel helyzete, amely az összeomlás szélére került. Az LMP szerint azonnali intézkedésekre van szükség, hiszen már középtávon veszélybe került az ivóvíz ellátás hazánkban. Már a következő évi költségvetésekbe több száz milliárd forintot kellene fordítani erre a szektorra, ám ebben a kérdésben rendkívül sok bizonytalanságot hallottak Lantos Csaba miniszter-jelölt úrtól, ismertette Keresztes.

Az LMP szerint zöld, fenntartható energiaellátásra lenne szükség, hiszen az biztosítaná hazánk szuverenitását, és energiafüggetlenségét, ezen kívül pedig fontos lenne többek között a víziközmű rendszer mielőbbi fejlesztésére is.