A naspolya a napokban jelent meg a piacokon, hiszen ez a tipikusan csúnya, de nagyon finom gyümölcs csak akkor élvezhető, ha a keménységét már megtörte a késő őszi fagy. A nyersen történő fogyasztás mellett nagyon sokan főznek zselét a naspolyából, kihasználva a magas pektin tartalmát.

A zselé mellett tartósíthatjuk télre gyümölcslekvárként, fogyaszthatjuk húsok mellé pürének, vagy akár almával, birssel, körtével, vagy szilvával összekeverve például ivólének.

A késő ősszel, tél elején érő naspolya barna színű, éretten a tapintása olyan, mintha romlófélben lenne. Maszatolós, nem lehet belőle harapni. Mégis a szokatlan, csábító ízvilágával  könnyen megszeretteti magát, főképpen mikor megismerjük értékeit.

A rózsafélék családjába tartozó naspolya Japánból származik, mások pedig úgy tudják, hogy egy kínai kantonból hozták át Európába. Terméséből és leveléből előállított készítményeket elődeink elsősorban a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használták.

A népgyógyászat a bélbetegségek kezelésekor használta fel a naspolyát. A fa kérgének főzetét a népi gyógyítók a vérzések csillapítására alkalmazták, miközben a naspolyamagból készült teát vesekő elleni gyógyhatásra isszák még napjainkban is.

Nézzük a naspolya élettani hatásait:

A naspolya gyümölcs 12 százalék szénhidrátot, és a rokonai, az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz száz grammonként.

Tartalmaz még vasat és kalciumot, és jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A kiváló C-vitamin és vastartalma miatt fokozottan ajánlott a fogyasztása a vérszegénységben szenvedőknek. Csonterősítő! Gyulladáscsökkentő hatású növényként tartja számon a természetgyógyászat.

Ez a csúnyácska gyümölcs antioxidáns tartalmánál fogva serkenti a természetes védekező rendszerünket. Rostjai lassítják a szénhidrátok emésztését, és felszívódását, tehát a fogyasztása mérsékeli a vércukorszint étkezést követő hirtelen megemelkedését. Székrekedés és hasmenés esetén is ajánlható a naspolya fogyasztása.

Nagyszerű méregtelenítő a naspolya. A gyümölcs bőséges rosttartalma miatt minden nap ajánlott a nagyobb mennyiségű fogyasztása méregtelenítéskor, hogy hatékonyan támogassa a szervezetben zajló méregtelenítő folyamatokat.

Egyik összetevője az amigdalin, erősíti, valósággal felturbózza a májat, így ez a létfontosságú szervünk ez által felgyorsul és így még hatékonyabb lehet a méregtelenítés.

A naspolya rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a vesehomokot is okozó húgysav kiürüléséért, mivel a gyümölcs étkezésünkbe történő beiktatásával csökkenthetjük a pangó folyadékot.

A naspolya a magas antioxidáns- és B-vitamin-tartalmával segít megelőzni, elhalványítani, csökkenteni a ráncokat. Pakolásként, mézzel keverve, remek eredményt érhetünk el a bőrünk megszépítése érdekében.