Hiába nyilatkozta Orbán Viktor péntek reggeli interjújában azt, hogy Magyarországon nem lesznek ellátási problémák, a tények azt mutatják, hogy nincs elég üzemanyag az országban. Az LMP a klímabérlet bevezetését szorgalmazza, ami a közösségi közlekedés felé terelné az embereket, csökkentené a dugókat és a városi légszennyezettséget. 

A Fidesz-kormány volt energetikáért felelős államtitkára szerint a benzinárstop nem tartható tovább, és legkésőbb januárban kénytelen lesz kivezetni azt a kormány. 

Az LMP-nek az üzemanyag ársapka bevezetése óta az az álláspontja, hogy az rossz megoldás. Ennek köszönhető a mára kialakult benzinhiány, a benzinkutak sorozatos bezárása és a kisebb, magánkézben lévő kutak ellehetetlenítése. Orbán Viktor szokásához híven nem vállalja a felelősséget az elhibázott energiapolitikájáért, saját tehetetlenségét igyekszik rátolni az ágazat szereplőire. 

A mesterségesen alacsonyan tartott üzemanyagár környezeti szempontból is meglehetősen káros. A megoldás a közösségi közlekedés fejlesztése lenne. Be kell vezetni az egységes, minden viszonylatra érvényes havi 5000 forintba kerülő Klímabérletet, ami a nehéz gazdasági helyzetben valódi segítséget adna a családoknak. A közösségi közlekedés támogatásával radikálisan csökkenthető a közlekedési ágazat energiaigénye és károsanyag kibocsátása, ezért a Fidesz megszorításaival ellentétben a Klímabérlet fenntartható és mindenkit segítő intézkedés az energiaválságban.