2010 óta az ivóvíz 20 százaléka elszivárog a rossz csőhálózat miatt, duplájára nőtt az ivóvízellátási rendszert érintő csőtörések száma, miközben a vízvezetékrendszerek 80 százaléka kockázatos vagy kiemelten kockázatos állapotú. Magyarország komoly ivóvízellátási válságba juthat, ha nem tesz a kormányzat mielőbbi érdemi lépéseket az ágazatot érintő problémák megoldásáért.

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke pénteki pécsi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy érdemi lépésekre van szükség a magyar víziközmű-rendszer megmentése érdekében, ezért átfogó egyeztetés szükséges az ágazat összes szereplőjével. Az LMP ezért a teljes víziközmű ágazatot érintő megbeszélést hív össze, miután az ívóvízellátásért és közművekért is felelős energiaügyi miniszter, Lantos Csaba leteszi az esküjét jövő hétfőn a parlamentben. Az egyeztetésre várja a minisztérium delegáltjait, a szakmai szervezeteket, az ágazati érdekképviseleteket és az önkormányzati szövetségeket is.

A kormánynak is meg kell értenie, hogy azonnali segítség kell a közszolgáltató cégeknek költségeik fedezésére az energiaárak miatt, és reformokra van szükség a finanszírozás megoldására. A jövő évi költségvetésben legalább 200 milliárd forintos többletet kell biztosítani a karbantartási és pótlási munkákra a víziközmű-rendszerben, emellett el kell törölnie a közműadót.

Tévút, hogy a kormány akkumulátorgyártó nagyhatalmat akar csinálni Magyarországból. Ezzel a lépéssel veszélyeztetik Magyarország vízkincsét, hiszen az akkumulátorgyártás hatalmas mennyiségű vizet igényel, és óriási az energiaigénye.