Másfél méteres szökőárt okozott a Stromboli vulkán kitörése vasárnap napközben. Érdekesség, hogy váratlanul tört ki, semmi sem jelezte előre!

Az itáliai Stromboli (a Szicíliától északra lévő Eoli szigetek északi tagja) rendszeres tűzijátékszerű kitöréseivel a Földközi-tenger világítótornya elnevezést kapta, a látványos vulkáni működés évente turisták tízezreit vonzotta. Az elmúlt években azonban a kitörései veszélyesebbé váltak, ami miatt lezárták a vulkán tetejére vezető turista útvonalakat. – írja az Infostart

A tengerbe zúduló vulkáni anyag 1,5 méteres szökőárat okozott a sziget partvidékén!

Heves kitöréssel éledt újra a Stromboli!

Legutóbb 2019-ben tört ki utoljára, akkor halálos áldozatot is követelt!

Ezeket a nagy és veszélyes kitöréseket nem lehet jó előre jelezni, és most is váratlanul történt egy piroklaszt-árral, majd ehhez kapcsolódó szökőárral járó vulkáni esemény. Vasárnap délután omlás történt a közel 1000 méter magas vulkán kráterperemén, ami után láva folyt ki és ereszkedett le a meredek, a Tűz útja (Sciara del Fuoco) nevű északnyugati lejtőn. Másfél órával később egy újabb lejtőomlás történt, ami forró gázok és izzó lávatörmelékek keverékét, azaz piroklaszt-árat indított el. – folytatja az Infostart cikke.

Egyelőre nincs hír komolyabb kárról, sebesülésről, áldozatról. A meredek vulkáni oldalon jelenleg is tart a lávafolyásos kitörés. Mindkét vulkáni eseményről rögtön beszámoltunk friss fotókkal, magyarázatokkal és követjük ezeket továbbra is a Tűzhányó blog közösségi oldalán – hívja fel a figyelmet a geológus-vulkanológus. – fejezi be a cikket az Infostart nyomán a Meteo Mecsek.