Pár évvel ezelőtt értetlenül és döbbenten álltunk a mák fogyasztásának, illetve termesztésének lehetséges korlátozása előtt. Ma is hihetetlenül furcsán hat a gondolat, hogy a kedvenc tészta feltétünk egyszerűen eltűnjön az étkezőasztalról. Ma pedig a mák termesztése Magyarországon szigorú szabályozások mellett lehetséges, hazánkon kívül még számtalan európai országban kedvelt.Sőt, Ausztráliában, Indiában és Törökországban is része az étkezési kultúrának. Ezekben az országokban nem csak az ételek hozzávalójaként használják, de a mákolajról is tudják, hogy rengeteg tápanyagot tartalmaz.

A negatív reklámnak köszönhetően napjainkban nagyon sok ember tévesen idegenkedik a máktól, mondván, hogy a virágos növény narkotikum hatású. Valóban, a növény éretlen, zöld gubója olyan alkaloidákat tartalmaznak, mint a morfium. Viszont az érett magok, amelyeket mi az ételek elkészítéséhez használunk, csak nagyon kis mértékben tartalmaznak ilyen anyagokat.

Aki már kóstolta az igazi zalai tökös-mákos rétest, az bizony nem tud meglenni a mák használata nélkül, mert fogyasztásával olyan kulináris élményben részesül, amelyet aztán egy életen át újra és újra élvezni szeretne.

A kulináris élmény mellett a máknak az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása sem mellékes.

Íme néhány példa arra, hogy melyek a mák fogyasztásával járó kedvező hatások:

A mák fogyasztásával olyan ásványi anyagokat juttatunk a szervezetünkbe, mint a jód, mangán, cink, kalcium, foszfor, vas, magnézium és réz.

A vas segít abban, hogy a belélegzett oxigén testünk minden részébe eljusson. A kalcium a csontok erősítése mellett az izmaink és az idegsejtek egészségének megőrzésében támogatja szervezetünket.

A gyógyszergyárak a mák magjából olyan olajat vonnak ki, ami hatékony a rákos daganatok kezelésében, mivel egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz.

A mák csökkenti a lázat, a gyulladást, és enyhíti a székrekedést.

A benne található linolén sav tartalmának köszönhetően hatékonyan gátolja a szív- és alhasi problémák kialakulását.

A mák a mentális egészségünk megőrzésében is segítségünkre van a nagy mennyiségű zsírsav tartalmának köszönhetően.

Ezek után nem is csodálkozunk, hogy a mák gazdag omega-3 zsírsavakban.

A népi gyógyászat használja a mákot narkotikumként fájdalom esetén. A fájdalomcsillapítás mellett a légzési problémák, fertőző betegségek, hasmenés és alvászavar kezelésénél is eredményesen alkalmazzák.

A mák kis mennyiségű alkaloidot tartalmaz, így egyes idegprobléma kezelésénél is használható.

Hatékony egyes bőrproblémákra, az ekcémára például, mivel a máknak magas a linolén sav tartalma. A vízbe vagy tejbe áztatott mákot turmixoljuk össze, hígítsuk citromlével, és ezt a kiváló állagú krémet vigyük fel a bőrre.

Remek bőrápoló, hidratáló pakolást kapunk, ha megdarálunk mákot, tejet és mézet adunk hozzá. 10 percig hagyjuk hatni a bőrünkön, majd mossuk le, hetente egyszer alkalmazzuk.

Mindezek mellett a mákot leginkább a tányérunkon szeretjük látni, hiszen ízesíthető vele a rétesen és a tésztán kívül kenyér, keksz, muffin, sütemény.