Nem is volt az olyan régen, mikor azt hangoztatták, hogy a kocsonya túl zsíros, mellőzzük hát az étrendünkből. Szerencsére ez a nézet mára elavulttá vált. Kiderült, hogy nem csak finom, de nagyon is egészséges a kocsonya. 

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van egy egyedi, utolérhetetlenül kiváló kocsonya receptje, főzési tippje. Most nem a receptre helyezem a hangsúlyt, ha nem a kocsonya egészségünkre gyakorolt hatására.

A legfontosabb, hogy kocsonya fogyasztáskor az aminosavak optimális hasznosulása érdekében C-vitaminnal dúsítsuk a finom étket. Erre nagyon alkalmas a kocsonya tetejére csepegtetett kevés citromlé, vagy szórjunk rá petrezselyem levelet, esetleg fogyasszuk paprikával.

A C-vitamin nem csak a kollagén jobb felszívódásában van a segítségünkre,  ha nem serkenti is a termelődését. A kollagén támogatja a porcok és kötőszövetek regenerálódását, visszaadja bőrünk rugalmasságát, feszességét.

A kocsonya magasabb kollagén tartalmának érdekében vegyük figyelembe, hogy minél tovább főzzük, annál jobb eredményt érünk el. A kocsonyafőzés időigényes! Gyenge lángon 5-7 órán keresztül, gyöngyözve főzzük a kocsonyát. Így fő ki az összes zselésítő anyag a csontból, bőrből, húsból, és teszi rezgőssé, tisztává a finomságunkat.

Egészségünk érdekében, ne spóroljunk a fokhagymával! A fokhagyma adja ennek a mennyei eledelnek a lelkét, és támogatja jótékony hatását. A borsot is bátran használjuk!

Most pedig nézzük, hogy mit is tartalmaz 100 gramm kocsonya?

  • 43 gramm fehérjét, 1 gramm szénhidrátot, 7 gramm zsírt (amennyiben a teteje zsírmentes), 239 kalóriát.
  • Aminosavakból például glicint, lizint, arginint, prolint, hidroxi-prolint.

A kocsonya tehát fehérjékben és  aminosavakban gazdag. Fontos, hogy könnyen felszívódó tápanyagokat tartalmaz.

A kocsonya fogyasztásával szervezetünkbe juttatott kollagénrostok részt vesznek az inak, a bőr, a csontok és az ízületek újjáépítésében. Tehát egészségünk érdekében egész télen át élvezzük ennek az évszázadok óta kedvelt téli eledelnek a finom íz világát, és vele az egészségümkre gyakorolt jótékony hatását.