3 napirendi pont miatt lett a közgyűlés összehívva:

  1. Építményadó csökkentés,
  2. Rendkívüli szociális segély,
  3. Áper laktanya megvétele a csődeljárás alatt álló cégtől.

Az első napirendi pontban tárgyalt rendelet módosítás lényege a magánszemélyek tulajdonában álló – üzleti célt nem szolgáló – lakás építményekre vonatkozó sávosan meghatározott adómértékek módosítása. A fideszesek képviselők hosszan érveltek amellett, hogy ennél több kellene, illetve a kormány több támogatást ad, végül azonban a rendeletet egyhangúlag megszavazta a közgyűlés.

Az építményadóval kapcsolatos rendelet módosításának a tervéről már korábban beszámoltunk:

Építményadó-csökkentési javaslatot nyújt be a közgyűlésnek a pécsi városvezető koalíció

Második napirendi pontban megtárgyalták a rendkívüli lakásfenntartási támogatást a pécsi lakóhellyel rendelkező szociálisan rászoruló személyek részére, amit szintén egyhangúlag megszavaztak. Ez alapján pénzbeli támogatással segítik a megemelkedett lakhatási kiadásokat.

A harmadik napirendi pont témája az Iter gép Kft. csődeljárás alatt álló cég vagyonának felosztása, ami az Áper laktanya érintett területét tulajdonolja Jelenleg van egy valamivel több mint 500 milliós tartozása a cégnek a város felé, de az össztartozása mindenki felé meghaladja az 5 milliárdot.

A városvezetés hitelből szeretné finanszírozni a cég telephelyéül szolgáló ingatlan felvásárlását, amit a fideszes képviselők elleneznek azzal az indokkal, hogy ezt az ingatlant még a 2006-2010 közötti szocialista városvezetés adta el a cégnek, illetve, hogy a felvásárlás hitelből kerülne finanszírozásra.

a vita jelenleg zajlik, a szavazás végeredményét frissítjük.

A Közgyűlés felvétele ITT megtekinthető.