Télen sem szabad elhanyagolni a rendszeres, friss levegőn történő testmozgást. A hideg idő beköszöntével azért legyünk figyelmesebbek mielőtt kimennénk a szabadba sétálni vagy éppen sportolni. Védekezzünk meleg kabáttal, sállal, kesztyűvel, bélelt csizmával a téli fagyok ellen. Viszont ha meg van a védelem a hideg ellen, ideje kihasználni akár a zimankósabb időjárás előnyeit, például a friss, tiszta levegőt, és a mozgással eltüntethetjük akár az ünnepek alatt felszedett plusz kilókat is.

A rendszeres testmozgás a leginkább mentálisan fejti ki jótékony hatását, mert kiválóan oldja a stresszt, a szorongást, és mindezek mellett, javítja a hangulatunkat, sőt, egyfajta elégedettség és boldogságérzet jár a téli sétáért cserébe.

A téli mozgás a fizikai állóképességünk növelése mellett fokozza a bőrünk vérkeringését, így több tápanyag jut el a sejtjeinkhez, sejtszinten fokozódik az anyagcsere, ezzel a szervezetünk meg tudunk szabadulni a felesleges anyagoktól.

Már pedig ha jó hatással van a keringési rendszerünkre, akkor javul a szívfrekvencia, vagyis a pulzusszámunk is a rendszeres mozgás hatására. Az edzettek pulzusa testmozgás hatására lassabban emelkedik, mint egy edzetlené. A sportolóknál a szív mérete is megnövekszik és a nagyobb fizikai terhelés következtében több vért pumpál a testbe. Megállapítható, hogy pozitív a mozgás érrendszerre kifejtett hatása, aminek köszönhetően a rendszeresen mozgást végzőknél csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. A megnövelt tüdőkapacitással a légzésünket is javítjuk. A rendszeres mozgás hatására, fokozódik az anyagcserénk, az emésztésünk. Mindezek ismeretében elmondhatjuk, hogy a testmozgás erősíti az immunrendszert.

A téli sportok a kevés hó miatt egyre kevesebbszer űzhetőek közvetlen környezetünkben, pedig a sportolással egybekötött mozgással annak ellenére tölthetünk a szabadban órákat, hogy éreznénk a hideg szorítását. Íme, néhány téli mozgási lehetőség hóval és hó nélkül!

Torna a kertben

A hideg idő beálltával nem szükséges azonnal a tipikus téli sportokra gondolni, aki nem engedheti meg magának a sífelszerelést, annak is bőven van lehetősége egyszerűbb mozgásra.  Kimehetünk a hidegbe, vagy egyszerűen kinyitjuk az ablakon és a szellőztetés idején végezzünk tornagyakorlatokat.Ehhez igazán nem szükséges semmiféle felszerelés, csak elhatározás.

Túrázás vagy egy kis séta

Ez a legolcsóbb, és mindenki számára elérhető téli mozgásforma igazán csak az elhatározást igényli. Márpedig, aki nyáron szeret kirándulást, sétálni, az bizony tudja élvezni a behavazott téli csodaországban megtett túrákat, sétákat. Érdemes tehát a zimankós napokon is bakancsot húzni, pláne, ha leesett a hó. Ilyenkor a lakóhelyünk közelében található parkok, erdők, tavak egészen más arcukat mutatják. A hófehér, csendes, tiszta tájban történő sétákon testi és lelki felüdülésre, igazi kikapcsolódásra lelhetünk, miközben sokat teszünk egészségünk megőrzése érdekében is.

Korcsolyázás

Ez a közkedvelt, és napjainkban igazán kortalan sport egyre több településen elérhető. A korcsolyázást egy fantasztikus alakformáló sportnak is tartják, hiszen a lábainkat és fenekünket is alaposan megdolgoztatja. Miközben fejleszti az egyensúly érzékünket. Persze egy-egy intenzívebb korcsolyázás másnapján néha csak komoly nehézségek árán tudunk lépcsőzni, az élmény mégis megéri.

Szánkózás

Szerintem minden gyermek és fiatal az első hópelyhek megjelenésével tudni fogja hol is található a közvetlen közelében egy jó kis szánkópályának alkalmas terület, ahol aztán rendszeresen kisebb-nagyobb tömeg gyűlik össze. Nem csak a gyerekek számára tökéletes szórakozás a szánkózás, a sportos szülők, és megkockáztatom, hogy a nagyszülők is akár egy dupla edzésnek is letudhatják a szánkázást vagy éppen azt, ha csemetéiket órákon át szánkóztatják.  

Síelés

Szerencsére napjainkban már Szlovákia, Ausztria mellett, Magyarországon is egyre több a sípálya. Természetesen síelhetünk az ország legmagasabb pontján, Kékestetőn, amelynek klímája és panorámája is csodás, de egyre kedveltebb a bakonyi Eplény is. Egy kis laza siklással el tudunk égetni akár óránként 500 kalóriát is. Gyakorlottabb síelők az intenzív síeléssel akár 1000 kalóriát is lecsúsztathatnak egy órai erőteljes mozgással.