Nem maradhat el az ünnepi karácsonyi fenyőillat mellől a narancs átható, frissítő illata. Már aromájával is felfrissíti a környezetét ez a kellemes, lédús déligyümölcs, de nézzük csak, milyen hatással van a szervezetünkre az elfogyasztása.

A narancs ideális gyümölcs a szénhidrát bevitel szempontjából. Egyszerű cukrokat tartalmaz és alacsony a glikémiás indexe. Mértékkel történő fogyasztás esetén nem lehet gond az inzulin elválasztással sem, és a magas vércukorszinttől vagy az elhízástól sem kell tartani.

Savanykás íz világa is jelzi, hogy lúgosító hatásával rendben tartja a test pH értékét. Narancs fogyasztásával karban tarthatjuk a testünk savbázis egyensúlyát, mivel a narancsban sok a lúgos ásványi anyag.

Jelentős C-vitamin tartalmával védi a sejteket, csökkenti a betegségek kockázatát, szerepe van a szabad gyökök semlegesítésében. Ezzel a tulajdonságával remek egészségvédő, hiszen a szabad gyökök hozzájárulnak a rák és a szívbetegségek kialakulásához.

Bebizonyították a citrusfélék limonoid tartalmáról, hogy sikerrel veszik fel a harcot az egyes daganatokkal szemben, vagyis segítségünkre lehet a rák legyőzésében, olyan súlyos kór, mint a bőr-, tüdő-, emlő-, gyomor-és a vastagbél rák elváltozásaiban.

A rettegett vesebetegségek megelőzése érdekében napi rendszerességgel fogyasszunk narancslevet. Narancs itallal csökkenthetjük a vesekő előfordulásának esélyét. Kerüljük a magas cukortartalmú italokat, helyette frissen facsarjuk a narancsot!

A narancsnak magas a rosttartalma, és antioxidánsokban gazdag. Koleszterinszintünk kordában tartásánál jó segítség! A koleszterinszint csökkentés érdekében a gyümölcsöt étkezés előtt fogyasszuk, mivel az étkezés után megtelt gyomorban pangást és fermentációs folyamatokat idéz elő.

Jó szívvel ajánljuk az egészséges szívműködéshez, mert szabályozza a magas vérnyomást. Ebben a heszperidinek és a bioflavonoid segít, míg a narancs magnézium tartalma hozzájárul a szervezet ideális vérnyomásának fenntartásához. Kálium tartalma pedig a szívműködést, és a szívritmust szabályozza. Alacsony káliumszint szívritmuszavarhoz, a magas káliumszint lassú szívritmushoz vezethet.

Vírusfertőzések idején azonnal a citromhoz vagy a narancshoz fordulunk segítségért. Nagyon jól tesszük, hiszen a kiemelkedően magas polifenol tartalmú narancs véd a vírusos fertőzésekkel szemben.

Magas rosttartalmának köszönhetően enyhíti a székrekedést. A narancs rostjai serkentik az emésztőnedvek termelését, és így enyhítik a székrekedéssel járó kellemetlen tüneteket.

Gazdag karotinoid vegyületekben, amelyek A-vitaminná alakulás után segítik megelőzni a makula degenerációt, és hozzájárulnak a tiszta, és éles látáshoz.

A béta-karotin tartalmával védi bőrünket, és segítségünkre van abban, hogy visszaszorítsuk az öregedés jól látható jeleit.

Bőrápolásban is a segítségünkre siet a narancs, mert remekül használható bőrradírként kevés cukorral, miközben fertőtlenítő hatásával segít a pattanások kezelésében.