A 7000 éves múltra visszatekintő háziasítás után sem tudjuk biztosan, hogy milyen trükkök segítségével férkőznek kegyeinkbe a cicák, brit kutatók azt állítják, hogy ennek titkát az évezredek alatt finomított nyávogás különféle változataiban kell keresnünk.

Az emberek többsége kedveli a macskákat, főképpen, ha kiscicákról van szó, de néhányan bizony ellenszenvesnek találják őket. Nem bírják a macskák simulékonyságát, kiszámíthatatlanságát. Közülük többen is jó, ha csak elkergetik ezeket az állatokat a közelükből.

Azért teszik, mert nem tudják, hogy milyen sok mindenben van, és még lehet is a segítségünkre egy macska.

A macskák talán még azért is vagy vonzzák, vagy taszítják az embereket, mert a kis bundások pillanatokon belül kiválóan kiismerik az emberek jó vagy éppen rossz tulajdonságait.  Ezért aztán az ember vagy imádja, vagy utálja őket.

Először is vegyük sorra, hogy kik azok, akik utálják a macskákat:

  • Alkoholisták 90%-a nem tudja elviselni a macskák közelségét.
  • Sikertelen párkapcsolatban élő nőknek a többsége.
  • Gyerekek közül azok, akik erőszakos családban nőnek, nőttek fel, és azok, akiket a társaik bántalmaztak.

Ebbe az embercsoportba tartozók agresszívan bánnak nem csak a kóbor macskákkal, de akár a szomszéd cicáit is azonnal megdobálják, elkergetik, néha sajnos megmérgezik. Ugyan a macskák is messze ívben igyekeznek elkerülni ezeket az embereket, mivel érzékelik a feléjük áradó ellenszenvet, haragot, gyűlöletet.

Nekik érdemes elgondolkodniuk az életükön, és amennyiben sikerül megbékélni önmagukkal, úgy már a macskák sem váltanak majd ki belőlük mást, mint csak szeretetet, örömet, jókedvet.

Másodszor is vegyük sorra, hogy sokan miért is kedvelik a macskákat:

  • Egy vidéki ház és környezete elképzelhetetlen macska, macskák nélkül. Elsősorban, mert a macska elpusztítja a kisebb rágcsálókat, mint például az egeret, a patkányt.
  • A macska egyik elképesztő tulajdonsága, hogy képes rákapcsolódni az ember energiamezőjére. Figyeljük meg, mikor betegek vagyunk, odafekszik az ágyunkra vagy az ágyunk mellé, hogy a segítségünkre legyen a rossz időkben, ilyenkor a macska megérzi a bajt, és közbelép, hogy orvosolja a hibát.
  • Többen is beszámoltak már arról, hogy segített nekik megszabadulni a fejfájástól, rendezni a vérnyomásukat.
  • A macska a gazdája lelkiállapotát is igyekszik rendbe hozni. Ilyenkor nyugtalanul jár kel, és amint a gazdája életében minden rendben van, a cica is megnyugszik és alszik. Csak a nehéz órákban nem hagyja egyedül a gazdit.
  • A macska nem kedveli a konfliktusokat, és mindig a gyengébbel, aki a konfliktus áldozata, azzal bánik kedvesebben. Az igazságtalanul megbüntetett gyereknek dorombol, nyugtatja, igyekszik helyreállítani az érzelmi egyensúlyát.

A macskák sok évezrede már az emberek közelében élnek, társaik jóban, rosszban. Egyiptomban kiemelt helyzetben voltak, mint a gabonatárolók igazi őrzői, tőlük függött az emberek jóléte. Napjainkban egyre inkább kedvtelésből tartjuk a macskát, de soha ne feledkezzünk meg a hasznosságukról sem.