Rendkívül aggasztó jelenség ütötte fel a fejét a magyar mezőgazdaságban. Magyarország modernkori történetében ugyanis még nem fordult elő olyan, hogy importálnunk kell a kukoricát, az idén azonban ez is megtörtént – hívja fel a figyelmet a Portfolió.hu.

Átlagos években 6-8 millió tonna kukoricát tudtak előállítani a hazai gazdálkodók, azonban a klímaváltozás következtében már ezek az évek is kezdenek ritkábbak lenni. A magyar kukoricatermelők eddig bőven tudtak exportálni is külföldre, erre idén esélyük sem volt. 2022-ben elképesztő aszály volt, különösen igaz ez az alföldi termőföldek területeire, de az egész országban komoly problémát jelentett a rekkenő hőség.

Az idei szárazság ráadásul nem előzmény nélküli és sajnos várhatóan nem is lesz egyedi, hiszen a klímaváltozás miatt egyre nő azon területek nagysága, ahol nem lehet majd kukoricát termelni.

Az aszály a gabona, a búza és az árpa termelésében is komoly fennakadásokat okozott, de a legjobban a kukorica és a napraforgó sínylette meg. A növény számára egyenletes, de nem túl forró nyári meleg és az életciklusa elején pedig elegendő csapadék kell. Ezek sajnos idén nem valósultak meg, emiatt az idei termés összesen csak 2,4 millió tonna lett. Ilyen rossz eredményre a modern kori magyar mezőgazdaságban nem volt példa, amióta nézik ezt a statisztikát, soha nem volt ilyen kevés kukorica az országban. Ez pedig az állatenyésztők számára is nagy sokk volt, hiszen a kukorica rendkívül fontos takarmánynövény.

Az összesített kár a portfolio.hu szerint meghaladja az 1000 milliárd forintot.

A kutatások alapján az elmúlt 10-15 évben fokozatosan gyengül a termelés, egyre gyakoribbak a rosszul sikerült évek. Ráadásul nincs igazán kiemelkedően jó év sem már, ennek pedig egyértelműen a klímaváltozás az oka. Várhatóan alternatívák után kell majd nézniük a gazdágnak. Olyan növények termesztésére lesz szükség, amelyek jobban bírják a rekkenő hőséget,mint például a cirok. Ezt a takarmánynövényt például Afrikában már sikeresen tudják termeszteni.