A C/2022 E3 (ZTF) kódjelű üstököst tavaly márciusban fedezte fel az amerikai Zwicky Transient Facillity és a pályaadatai alapján közel 50 ezer év alatt kerüli meg a Napot. Ez azt jelenti, hogy utoljára ezt az üstököst a neandervölgyi ember láthatta akkoriban, mikor Afrikából elkezdtek vándorolni Európába, illetve Ázsiába, írta a IFLScience.

Mi az a Zwicky Transient Facillity?

A Zwicky Transient Facillity (Zwicky Átmeneti Létesítmény) egy széles látómezős égbolt csillagászati ​​felmérés, amely a kaliforniai Palomar Obszervatórium Samuel Oschin teleszkópjához csatlakoztatott új kamerát használ. A 2018-ban üzembe helyezett (köztes) Palomar Transient Factory (2009–2017) helyébe lép, amely ugyanazt az obszervatóriumi kódot használta. Nevét Fritz Zwicky csillagászról kapta.

Mikor lesz látható?

Az igazság az, hogy már most látható, de csak távcsővel, hiszen még annyira távol van tőlünk, hogy szabad szemmel nem, de hobbi csillagászati távcsővel már látható az üstökös.

Január végén, illetve február elején válik számunka is láthatóvá szabad szemmel. Február elsején fog hozzánk a legközelebb kerülni, ekkor mindössze 44 millió km-re lesz az égitest. – írja a Meteo Mecsek.