December 30-án, szilveszter előtt a kormány kiadott egy rendeletet, amely lehetővé tenné a külszíni bányák nyitását, valamint bővítését, ökológiai folyosókban, illetve Natura2000-es területeken. Természetvédelmi területeket lehetne károsítani és tönkretenni bányanyitási céllal, erre korábban Magyarországon nem volt sem lehetőség, sem példa. – mondta el Kanász-Nagy Máté, az LMP Parlamenti képviselője.

A zöldek azt követelik, hogy azonnal vonják vissza ezt a rendeletet, ezen kívül a zöld ombudsmanhoz is fordul az LMP, hogy megvédjék a természetet. Kanász-Nagy ismertette, egy ilyen bánya nem csak ökológiai értelemben pusztítja a természetet, hanem nagyon komoly tájsebet okoznak, ráadásul a környezet élhetősége is csorbul. Az LMP képviselője arra is emlékeztetett, hogy egy ilyen bányanyitás a biodiverzitásnak is árt, az ott élő állatok és növények élettere csökken, sok esetben ellehetetlenül. Már pedig mindent meg kéne tenni Magyarországon, hogy a biológiai sokféleséget támogassuk, véli Újpest korábbi alpolgármestere.

Az LMP szerint abszurd, hogy a háborúra hivatkozva hoznak meg egy ilyen környezetpusztító rendeletet. Ezek a bányák súlyosan pusztítják a környezetünket, amit éppen védenünk kellene, ezért a zöldek követelik, hogy minél előbb vonják vissza ezt a rendeletet.