Rongálás miatt emelt vádat Heindl Péter ellen a pécsi ügyészség – írja a Szabad Európa. Heindl Péter korábban arról vált híressé Pécsett, hogy folyamatosan különböző szövegekkel látja a kormány politikai plakátjait.

A 62 éves pécsi jogvédő szerint a kormány jogot sért, amikor óriásplakátjaival a kormánypártokat támogatja, az ellenzéket pedig lejáratja a választók előtt. Szerinte a választási törvény a pártokra bízza a választási harcot, ráadásul az Alkotmánybíróság határozatban kimondta, hogy „az államnak semlegesnek kell maradnia a politikai pártok küzdelmében”.

Ezért aztán Heindl fogta magát és 2021 novembere óta Baranya megye több településén is folyamatosan „kiegészíti” a plakátok szövegeit. A kormány gyermekvédelmi népszavazást támogató plakátok „Védjük meg a gyerekeket!” mondata alá például azt írta, hogy „a Fidesztől” és „Putyintól”. A „Magyarország előre megy, nem hátra” plakátokat pedig gyakran olvashatatlanná festette. Vagy éppen ráragasztott egy A/4-es lapot, amelyen az volt olvasható, hogy az uniós és a magyar jog szerint törvénysértő a kormánypártot támogató önreklám. A választások során pedig „A brüsszeli szankciók tönkretesznek minket!” feliratú plakátra is felragasztotta jogi érveit. Gyakori felirata volt az is, hogy „1 plakát = 1 havi pedagógusfizetés”.

Heindl Péter egyébként jogász, így aztán a bíróság előtt is harcol a szerinte jogsértő plakátok eltávolításáért. Fordult már a Nemzeti Választási Bizottsághoz, a nyomozó hatóságokhoz, a különböző szintű bíróságokhoz, valamint az Alkotmánybírósághoz is. Természetesen mindezt sikertelenül tette, a hatóságok a legkülönfélébb érvekkel söpörték le beadványait az asztalról. Heindl végül az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, de ennek az átfutása akár hat év is lehet.

Eközben a hatóságok sem tétlenkedtek, a plakátokat folyamatosan rongáló Heindl ellen több eljárás is indult már. A pécsi bíróság aztán áprilisban felmentette, mivel nem látták bizonyíthatónak, hogy a rongálás megtörtént-e. Nem állapítható meg a sértett kiléte, illetve az sem, hogy a ráfestés okozott-e a plakátokban kárt. Heindl ezellen fellebbezett, azt akarta elérni, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel, mert akkor kimondaná a bíróság, hogy amit tesz, az nem bűncselekmény.

A bíróság végül az ügyet visszadobta a rendőrségnek. A nyomozás újraindult, Heindlt pedig immár bűncselekménnyel vádolják falfirkázásért. December 16-án vádat is emeltek ellene, ő pedig az Európai Bírósághoz szeretne fordulni. Erről a kéréséről egy hónapon belül fog dönteni a pécsi bíróság.

Kép: Facebook