2019-ben szinte teljes ellenzéki összefogással a háta mögött győzött Péterffy Attila a polgármesterválasztáson, akkor hatezernél is több szavazatot vert rá a fideszes Vári Attilára. A Fidesz Pécsett megsemmisítő vereséget szenvedett, azonban alig több, mint egy év múlva a város újra választ, azóta pedig sok víz lefolyt a Dunán. Visszatérhet a hatalomba a kormánypárt Pécsett?

2019-ben az ellenzéki összefogás frissnek és újnak tűnt, miközben a fideszes városvezetés egy mérsékelten sikeres korszakon volt túl, ezt tetézte Vári személye akiről mint utóbb kiderült, egyáltalán nem volt jó választás, Pécsett ejtőernyős jelölt gyakorlatilag soha nem nyerhet választást. Gyakorlatilag a papírforma valósult meg 2019-ben, azonban azóta nagyon sok minden történt, ami egyértelműen a pécsi Fideszt erősítheti.

Mára már nem teljesen tűnik újnak és frissnek az ellenzéki összefogás, sok esetben recseg-ropog a koalíció, több képviselő is távozott a városvezetésből, akiknek azóta külön frakciójuk is lett. Amíg akkor az LMP-t leszámítva minden párt beállt Péterffy mögé, most közel sem biztos, hogy ez így lesz, mindez pedig erőteljesen megoszthatja majd a kormány-ellenes szavazókat, ráadásul amíg 2019-ben a Kétfarkú Kutyapárt nem indult rá az ellenzékre, ez szinte biztosan megváltozhat 2024-re, és akkor még nem beszéltünk Márki-Zay Péter új pártjáról, nem beszéltünk az esetleges harmadik utas megoldásokról.

A 2022-es választások Pécsett megmutatták azt is, hogy az ellenzék rengeteg szavazatot veszített, a Jobbiknak már rég nincs semmilyen érdemi tábora, egyáltalán nem véletlen, hogy a biztosnak tűnő ellenzéki körzetet Mellár csak kínkeservesen tudta behúzni, Szakács pedig egyenesen el is hasalt Hoppállal szemben.

A Fidesz szempontjából kulcskérdés, hogy találnak-e megfelelő jelöltet. Vári nem volt az, kérdés, hogy ki lenne az. Ha nyerni akarnak csak helyi szereplő merülhet fel, lehetőleg Tüke Pécsi, de minimum olyan, aki hosszú évek-évtizedek óta itt él. Jelenleg reális nézve két opciója lehet a kormánypártoknak: az egyik Kővári János, aki korábban már próbálkozott az ÖPE élén, ráadásul ő volt Mellár kihívója is (tegyük hozzá, minden próbálkozása sikertelen lett), a másik pedig a helyi frakcióvezető Csizmadia Péter. Kővári az ismertebb, de éppen ezért a megosztóbb személyiség, jóval konzervatívabb, mint Csizmadia, ami egy alapvetően liberális(abb) városban nem biztos, hogy nyerő szempont. A Fidesz esetében nem az a kérdés, hogy a saját tábort meg tudják-e szólítani, ahhoz kis túlzással egy széket is elindíthatnak, annyira egységes a tábor, hanem az, hogy a bizonytalanokat, a vacillálókat képesek-e elérni. Pécsett ha nem is sokkal de kevesebben vannak a kormánypártokkal szimpatizálók, mint az ellenzékiekkel, így Kővári inkább csak egy tisztes helytállásra lehetne elégséges, semmint győzelemre. Csizmadia egyértelműen más kérdés, az ő hátránya egyelőre az ismeretség hiánya lehet, kevésbé beágyazott szereplője a helyi politikának, mint Kővári vagy akár Péterffy, habár tény, hogy frakcióvezetőként ügyesen építette magát az elmúlt években.

A Fidesz győzelme mellett szólhat ha az ellenzék megosztott lesz, ha a városvezetés következő éve továbbra is személyijellegű balhéktól lesz hangos, és az is, ha megfelelő jelöltet indítanak. Akárhogy is lesz: 2024 sokkal szorosabb versenyt hozhat, mint hozott 2019. Még akkor is, ha a Mi Hazánk a kormánypártoktól is vihet majd el szavazatokat nem csak az egykori Jobbik-szimpatizánsokat szólíthatják meg a radikális üzeneteikkel. Paradox módon a Jobbik ellen létrehozott szélsőjobboldali párt ma már könnyen lehet, hogy a Fideszre jelent igazi veszélyt: avagy nélkülük talán Kővári is legyőzte volna Mellárt 2022 tavaszán…