Miseta Attila rektor körlevele Erasmus-ügyben a PTE hallgatóinak.

Kedves Egyetemi Polgárok!

A sajtóban, az utóbbi napokban sok, akár egymásnak ellentmondó információ is napvilágot látott az Erasmus+ program finanszírozásával kapcsolatban. A Pécsi Tudományegyetem addig nem kívánt tájékoztatást adni, amíg hivatalos úton nem kapunk megerősítést arról, mi is várható a következő időszakban.

Szeretnénk mindenekelőtt megnyugtatni minden Erasmus+ programban résztvevő, már leszerződött, vagy a következő év során a programban utazni kívánó egyetemi polgárt, hogy a Pécsi Tudományegyetemnek 2024 júliusáig érvényes szerződése van a csereprogramokra, így ezekre a továbbiakban is lehet majd pályázni.

Magyarországon az Erasmus+ program megvalósítását nemzeti irodaként a Tempus Közalapítvány koordinálja, tehát a felsőoktatási intézmények az Erasmus+ felhívás alapján a Tempus Közalapítványhoz nyújtják be pályázataikat. Az egyetemisták a saját felsőoktatási intézményükben (azaz esetünkben a Pécsi Tudományegyetemen) tudnak pályázni mobilitási tevékenységekre, tehát a pályázó hallgatóknak nincs közvetlen szerződéses kapcsolatuk a Tempus Közalapítvánnyal.

2022. december végén az Európai Bizottság tájékoztatta a Tempus Közalapítványt, hogy a Tanács (EU) 2022/2506 Végrehajtási határozata alapján nem tehető jogi kötelezettségvállalás a 2021. évi IX. magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott jogi személlyel. A meghozott intézkedés átmeneti jellegű, az Európai Bizottság további tájékoztatásáig érvényben van.

Az intézkedések nem érintik a folyamatban lévő projektek támogatási szerződéseit, illetve az azok keretében megvalósuló hallgatói, oktatói és munkatársi mobilitásokat sem. A 2023-as évben az erre vonatkozó pénzügyi keretek biztosítottak, tehát az Erasmus+ hallgatói és munkatársi mobilitások a felsőoktatási intézményeknél a szokott módon valósulnak meg az idén.

A Pécsi Tudományegyetem elkötelezett a nemzetköziesítés területén, magát nemzetközi egyetemként definiálja, aminek része, hogy eddig is az egyik legaktívabb hazai szereplője volt az Erasmus+ programnak, ahogy a továbbiakban is részt kíván venni ezekben a mobilitási programokban. Folytatjuk részvételünket az EDUC Európai Egyetemi Szövetség munkájában, amely során a 2023-tól induló EDUC II-ben további újabb lehetőségeket nyitunk meg a PTE polgárainak. Ahogy eddig, úgy a továbbiakban is minden pályázati lehetőséggel élni kívánunk, amelyek stratégiai céljaink megvalósítását segítik.

Bízunk benne, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti tárgyalások során mihamarabb megnyugtató megoldás születik, és a Pécsi Tudományegyetem továbbra is teljes értékű európai egyetemként tud részt venni minden európai programban.

Prof. Dr. Miseta Attila
rektor
Pécsi Tudományegyetem