Aggasztóak a szűrővizsgálati eredmények Samunál, a Fővárosi Állat- és Növénykert kiselefántjánál.

Az elefántok herpeszvírusos megbetegedése mind a vadonban, mind az állatkertekben komoly problémát jelent. Éppen ezért a Fővárosi Állat- és Növénykert dolgozói is rendszeresen végeznek szűrővizsgálatokat ázsiai elefántjaiknál. Samu, a kiselefánt legutóbbi eredményei sajnos aggodalomra adnak okot.

Az elefántokkal foglalkozó szakemberek körében, dolgozzanak akár vadon élő, akár állatkerti egyedekkel, az egyik legrettegettebb kór az elefántok herpeszvírusos megbetegedése. Maga a kórokozó, az elefánt herpeszvírus (EEHV) mind a vadon élő, mind az állatkerti állományokban, lényegében szinte minden egyed szervezetében megtalálható, de megbetegedést, konkrét tüneteket alapesetben nem okoz. Ha azonban a vírus váratlanul erőre kap, néhány nap alatt az egész szervezeten elhatalmasodhat.


A tapasztalatok alapján a nyolcévesnél fiatalabb ázsiai elefántoknál a legnagyobb a kockázat, és mivel a Fővárosi Állat- és Növénykertben is vannak ilyen korú állatok, így náluk is rendszeresek az időközönkénti szűrővizsgálatok annak érdekében, hogy ha esetleg a betegség kialakulna, azt már idejekorán észleljék, hogy időben megkezdhessék a kezelést.

A legutóbbi szűrés alkalmával sajnos a Samu nevű, húsz hónapos kiselefántnál aggasztó eredményeket kaptak. Az állaton ugyan kívülről pillanatnyilag semmilyen tünet nem látszik, de indokolt, hogy az állatorvosok további vizsgálatokat végezzenek, illetve megkezdjék Samu kezelését is, az elefánt herpeszvírusra vonatkozó nemzetközi protokollok szerinti.

A vizsgálatok és kezelések miatt előfordulhat, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert az elefántjait, vagy legalábbis egy részüket átmenetileg nem láthatják a látogatók, illetve a lezárások a Szavanna-ház egyes részeit is érinthetik. Emiatt a nagyközönség szíves türelmét és megértését kérik!

Forrás: zoobudapest.com