Hohn Krisztina tizenkét éven át volt Mánfa polgármestere, később az Új Kezdet párt színeiben jutott be az Országgyűlésbe, ahol az LMP – Magyarország Zöld Pártjának volt Parlamenti képviselője. A 2021-es előválasztáson Gödöllőn győzni tudott, azonban az országgyűlési választásokon alulmaradt fideszes ellenfelével szemben. Jelenleg a zöldek szakszóvivője, vele beszélgettünk múltról, az LMP-ről és a jövőbeli terveiről.

– Tekintsünk kicsit vissza a múltra, tizenkét éven át volt Mánfa polgármestere, hogyan jött az ötlet, lehetőség, hogy beszálljon az országos politikába 2018-ban?

– Régebben eszembe se jutott volna bekapcsolódni ilyen formában az országos politikai életbe. De egyre jobban elkeseredtem, mert azt tapasztaltam, hogy mindig több nehézséggel kell szembe néznem polgármesterként, akkoriban is sok volt a bizonytalanság és egyre kevesebb, rendelkezésre álló eszközt láttam. Azt gondoltam, hogy a törvényhozás szintjén is rengeteg probléma van. Sokszor gondoltam arra, hogy kevés az alkotók „terep tapasztalata” és nincsenek tisztában azzal, hogy az adott jogszabály hogyan működik a gyakorlatban. Egy alkalommal részt vettem a Magyar Önkormányzatok Szövetsége egyik összejövetelén, ahol el is mondtam a településem problémáit, majd megkeresett Gémesi György Gödöllő polgármestere, aki a szövetség elnöke és attól kezdve együtt dolgoztunk az önkormányzatok helyzetének javításán.

– Négy éven át volt Parlamenti képviselő, hogyan értékelné ezt a ciklust a saját, és az LMP szempontjából?

– Nem könnyű ma, ellenzéki országgyűlési képviselőként dolgozni. Sokan meg is kérdezték akkor tőlem, hogy miért csinálom, és hogy van e egyáltalán értelme az egésznek. És én akkor őszintén mindig azt válaszoltam – most is ezt gondolom-, hogy van. Értelme mindig van a munkának, hiszen az ellenzéki képviselőket is a választól „oda küldik” a Rarlamentbe. És aztán az a dolgunk, hogy kritikus szemmel figyeljük a kormány tevékenységét és véleményt formáljunk, képviseljük Magyarország lakóinak az érdekét! Hiszen a kormánypártok képviselői mindig dicsérik magukat, illetve az előterjesztett,vagy éppen már ki is hirdetett rendeleteket, törvényeket. De nekünk, akár polgármesterkén, akár ellenzéki képviselőként rá kell mutatnunk a hibákra. Én mindig azt képviseltem –remélem ez látszott is -, hogy ami jó az rendben van, de ami nem azt is meg kell mondani. Sokszor talán szélmalomharcnak tűnik az egész… De ezt csak igaz hittel és meggyőződéssel lehet csinálni, valamint elképesztően kitartónak kell lenni és addig mondogatni, demonstrálni, ameddig azt a hibát, vagy rossz elgondolást ki nem javítják, át nem gondolják, meg nem változtatják. A másik pedig ami fontos, hogy értékelni kell az apróbb sikereket is. Manapság sok kritika éri az ellenzéki pártokat, az LMP-t is, de ez már ilyen. A választók nagy többsége sajnos nem látja a munkát, ami a háttérben van, hiszen egy felszólalás, vagy határozati javaslat, akár bármilyen szakmai, vagy politikai állásfoglalás mögött komoly munka van.

– 2021-ben megnyerte az ellenzéki előválasztást, de az országgyűlésit elveszítette, mi lehetett ennek az oka? Innen nézve miért szenvedhetett az ellenzék tragikus vereséget?

– Igen. Ez egészen pontosan így volt. Nagyon sokan kifejtették már az ezzel kapcsolatos véleményüket, melyekkel lehet egyetérteni, vagy nem, de egy biztos, most megtörtént a sokak által áhított összefogás és az előválasztás, de mégsem jött be!

– A mostani talán a NER egyik legnehezebb időszaka, egekben az infláció, megélhetési válság fenyeget egyre több embert, miközben az EU-s forrásokból alig láttunk valamit. Ennek ellenére sem tudnak erősödni érdemben az ellenzéki pártok, mit gondol mi ennek az oka?

– Azt gondolom, hogy nagyon sokan el vannak keseredve és valószínűleg hitüket vesztették, apolitikusak lettek. Sajnos a propaganda is teszi a dolgát, a kormánypárti médiából ömlik a hazugság. Egész nap mantrázzák, hogy minden úgy jó, ahogy teszi ezt a kormány és az ellenzék a rossz, gonosz, meg mit tudom én mi. És egyébként is: Brüsszel, Soros, migráns, Gyurcsány. Ezzel szemben az ellenzék kezében sokkal kevesebb eszköz van a kommunikációra is meg minden egyébre. Éppen ezért nem tudunk igazi erőt mutatni. Sokan várják a VALAKIT, aki majd megcsinálja, aki mögé fel lehet sorakozni. Vannak olyan ismerőseim, akik mondják nekem, hogy miért nem mondja az ellenzék a véleményét adott dologról. De hát mondja… csak nem jut el oda, ahova kéne.

– Az ötödik Orbán-kormány túl fogja élni a következő évet?

Igen

– Közeleg 2024, ahol önkormányzati választások lesznek. Vannak terveid a választásokra?

– Hú de messze van az még…

– Pécsett 2019-ben nyerni tudott az ellenzéki pártok többsége által támogatott Péterffy Attila féle koalíció, ami azóta többször is meg-meg reccsent, de úgy fest kitart a ciklus végéig. Látsz rá reális esélyt, hogy a Fidesz visszahódítja Pécset? Netán felmerülhet egy harmadik utas alternatíva is?

– Bízom a pécsi emberekben, hogy nem adják vissza a várost a Fidesznek, hiszen láthatták, hogy mi történt. Én hiszek a harmadik utas alternatívában.

– Beszéljünk kicsit az LMP-ről. A párt a 2018-as választásokon remekül szerepelt, majd utána több komoly botrány is napvilágra derült, fontos politikusok távoztak. Az elmúlt időszakban azonban ha óvatosan is, de emelkedik a zöldek népszerűsége. Mi lehet ennek az oka? Van jövő az LMP számára?

Valóban sok minden történt a párt háza tájékán, de ez már a múlt, a következmények levonása után előre kell tekinteni és dolgozni az országért.

Manapság egyre többen tapasztalhatják a saját bőrükön, hogy nem lehet félvállról vennie a klímaváltozás, az erdőirtás, az ivóvíz, a fenntarthatóság kérdéseit, hiszen felelősségünk van abban, hogy dédunokáinknak is legyen tiszta levegőjű, egészséges hazája. Szerintem az LMP ezekben a kérdésekben is hiteles, politikusai, szakértői, aktivistái a lehetőségekhez képest mindent megtesznek.  Az LMP számára van jövő, ebben biztos vagyok, hinni kell a jövőben és menni előre! Ez ilyen egyszerű…

– Lesz még Hohn Krisztina országgyűlési képviselő? Vannak ilyen jellegű ambíciói?

Most úgy gondolom, hogy nem, de sosem lehet tudni mit, hoz a sors. Egyszer valaki azt mondta, hogy soha nem mondd, hogy soha.