Az LMP – Magyarország Zöld Pártja az Ombudsmanhoz fordult a bányanyitási rendelet miatt. Ugyanis a tavalyi év végén megjelent egy kormányrendelet, amely lehetővé teszi a külszíni bányák megnyitását ökológiai folyosókon, és Natura2000-es területeken. Az ökológiai folyosók azok, amelyek összekötik azokat a természeti, vagy természethez közeli területeket, amik kulcsfontosságúak a populációk megőrzéséhez, ezek nélkül a fajok fennmaradása is veszélybe kerül. – ismertette Tetlák Örs, Érd alpolgármestere.

A természet érdekei mellett érdemes a helyiek álláspontját is figyelembe venni, akik egyre többen, és egyre hangosabban tiltakoznak a bányanyitások ellen, például Recsken, Madocsán vagy Pilismaróton. Tetlák ígéri, hogy a zöldek ki fognak állni az ott élő emberek érdekei mellett, közösen fognak velük küzdeni a bányanyitási rendelet ellen. Éppen ezért az LMP Kanász-Nagy Mátéval, Keresztes László Lóránttal és Tetlák Örssel közösen az alapvető jogok biztosához fordult – első lépésként.

Az LMP számára meggyőződés, hogy a bányanyitás Alaptörvény-ellenes, hiszen az kimondja, hogy a természeti erőforrások, elsősorban az erdők, termőföldek és a vízkészlet, továbbá a biológiai sokféleség, mindenek előtt az őshonos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzeti örökség részét képezik, emiatt mind az államnak, mind az állampolgároknak kötelező feladata megóvnia ezeket az értékeket. Ezért az LMP a rendelet felülvizsgálatát kéri, valamint indítványozza, hogy a kormány tegyen olyan javaslatot a rendelet módosítására, amely megfelel az Alaptörvénynek, és a környezetvédelmi feltételeknek is. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a jövőben sem engedélyezik a bányanyitásokat a természetvédelmi területeken, valamint ha figyelembe veszik az ott élő emberek igényeit, és nem károsítják az életminőségüket a bányák újranyitásával.