A Magyar Közlönyben 2022. november 9-én megjelent a kormányrendelet, amelyben a települési önkormányzatok képviselő-testületei felhatalmazást kaptak arra, hogy helyi rendeletben szabályozzák a veszélyhelyzet idején a település közvilágítás korlátozásának időtartamát, mértékét, vagyis korlátozható a településeken a közvilágítás, amelyről az önkormányzat önállóan, saját hatáskörében dönt.

BaHír: Dr. Biró Károlyt, Kozármisleny polgármesterét arról kérdeztem, hogy mennyiben érinti az energetikai veszélyhelyzet a városi közvilágítást?

Biró Károly: Kozármisleny is csatlakozott az országos energiatakarékossági intézkedésekhez, ennek kapcsán a képviselő-testület egyhangú döntést hozott a helyi közvilágítás korlátozásáról az energetikai veszélyhelyzet időtartamára. A közvilágítás korlátozása városunkban a különböző műszaki megoldások miatt településrészenként eltérő, kivétel ez alól az Öregfalu, ahol nem lesz korlátozva a közvilágítás. Ahogy a lakosságot, úgy az energiaválság az önkormányzatokat is érinti. A brutális változást jól mutatja, hogy míg 2021-ben 19 Ft+ ÁFA-t, ma már 260 Ft-ot fizet az önkormányzat KW óránként a közvilágítási villamos energiáért, az állami tulajdonú MVM-nek, ami véleményem szerint felháborító és elfogadhatatlan. Természetesen Kozármisleny is kapott kompenzációs támogatást, ami viszont csak töredéke a tényleges költségeinknek.

Dr. Biró Károly, Kozármisleny polgármestere

BaHír: Számíthatnak a kozármislenyiek más területen is takarékossági intézkedésekre?

Biró Károly: Takarékossági intézkedéseinket annak mentén hoztuk meg, hogy azok a lehető legkevésbé fájóbb pontokat érintsék, miközben mellette a település működése teljes mértékben biztosítva maradjon. Úgy gondolom, hogy mikor egy családban megemelkednek az anyagi terhek, akkor a szükséges kiadások kerülnek előtérbe, és a szórakozás, a kikapcsolódás háttérbe szorul. Ilyen felelősen gondolkodtunk mi is a település megemelkedett anyagi terheinek kapcsán, ezért a közvilágítás mellett a takarékoskodás átmenetileg a kulturális és a közművelődési rendezvényeket érinti. A fűtési szezonban a Városi Könyvtár és Művelődési Ház bezár, hogy a nyári, és az őszi időszakra ingyenes programokkal készüljön fel.

BaHír: Mi a célja a takarékossági intézkedéseknek?

Biró Károly: Elsősorban a város eladósodását szeretnénk ezzel megakadályozni, hogy ne kelljen pénzintézeti támogatáshoz, hitelhez folyamodnunk. Másodsorban Kozármislenyben továbbra sem szeretnénk adókat bevezetni, ezért viszont 2023-ban takarékoskodnunk kell. A közvilágítás korlátozásával történő megtakarításból napelemes világítótesteket szeretnénk vásárolni. Szerencsére nem maradnak el a tervezett külterületi útfejlesztések, amelyhez pályázati támogatást várunk a saját erő mellé. Szerencsére nagyon sok a kisgyermek a városban, ezért új játszóterek, parkok kialakítása elmaradhatatlan. A könyvtárat szeretnénk még ebben az évben átköltöztetni önálló épületrészbe, kibővítve egy e-játszószobával. Csapadékvíz elvezetési programunkat folytatjuk. Energiatakarékossági programunk nem titkolt célja a város vagyonával történő felelős anyagi gazdálkodás mellett a Zöld Város névhez méltóan a környezet terhelés csökkentése, és mellette egyfajta iránymutatás a lakosság felé, hogy az energiafelhasználás jelentős csökkentésével nem csak takarékoskodhatunk, de akár nyomást is gyakorolhatunk az energiaárakra. Én bízom abban, hogy 2024-től már visszaállhatunk a rendes kerékvágásba, és jövőre folytatni tudjuk az életünket a szokott rendben.