Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Szombathely határozatban rögzítette, hogy a jövőbeni befektetési tárgyalásokon a szombathelyiek egészségének és környezetének megóvása érdekében ne támogassa akkumulátorgyár létesítését a városban.

Nemrégiben azonban Fót Fideszes vezetésű városában is hasonló álláspontot fejeztek ki, csak még drasztikusabb módon. Vass György, a város polgármestere arról számolt be, hogy pert indítanak a a HTNS Hungary Kft. felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem engedélyezésének közigazgatási határozata ellen.

Tartózkodás és ellenszavazat nélkül, 11 igennel hatalmazott fel a Képviselő-testület, hogy az önkormányzat képviseletében a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozata tárgyában keresetet nyújtsak be a Budapest Környéki Törvényszékhez, kérve a közigazgatási határozat megsemmisítését és új eljárásra kötelezést a Katasztrófavédelmi Igazgatóság általunk jogsértőnek vélt döntése ellen. – írta közösségi oldalára a polgármester.

Ahogyan arról a hvg beszámol, az egyik érintett cég a hongkongi tulajdonú BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft., amely többek közt elektromos buszok gyártásával foglalkozik. A cég egy 14 ezer négyzetméteres akkumulátor-összeszerelő üzemet létesítene a HelloParks Fót nevű ipari és logisztikai park egyik csarnoképületében, erről azonban a fóti önkormányzat csupán a cég kérelmére indult környezetvédelmi eljárásból értesült.

Az Átlátszó úgy tudja, a dél-koreai cég, mely elsősorban a gödi Samsung-gyárral áll kapcsolatban, a bérelt épületben 3000 tonna kobalt-lítium-mangán-nikkel-oxid (NMC) és 1000 tonna alumínium-lítium-nikkel-kobalt-oxid (NCA) tárolását tervezi. Mindez 400, illetve 500 méterre Fót lakott területeitől.