Sajtótájékoztatón beszélt az akkumulátor gyárak elleni harcról Hohn Krisztina, az LMP családügyi és szociális szakszóvivője. Hohn bejelentette, hogy az LMP határozottan kiáll az ellen, hogy Magyarországból akkumulátor nagyhatalom legyen, ezért is szervez tüntetést február 9-e 18 órára a debreceni Csapó utca 1-5 szám elé.

“Számtalanszor mondtuk már el, hogy ez a hatalmas víz és energiaigényű iparág nem megfelelő Magyarországnak, az akkumulátorgyártás elhasználja és elszennyezi vizeinket, energiaigényét pedig szinte képtelenség kiszolgálni egy olyan országnak mely energiáit javarészt importból szerzi” – mondta Hohn.

A kormánypártok szerinte óriási kampánnyal álltak a kínai nagytőke oldalára, minden rendelkezésükre álló felületeken védik az öngyarmatosító elképzelésüket. “Valójában nevetséges, hogy akik most a külföldi tőke érdekeit védik kinevetik azokat, akik aggódnak, hogy mi lesz hazánk vízkincsével és földjeivel. Ők állítják be magukat nemzetinek és hazaárulóznak mindenkit, pedig éppen olcsón kiárusítják hazánk természeti értékeit” – jelezte.

Arra az érvre, hogy a gazdasági verseny miatt jó az akkumulátorgyárak építése, elmondta, hogy a nagy multik kevesebb adót fizetnek, mint az összes hazai kisvállalkozás. A debreceni CATL gyár ráadásul százmilliárdos adókedvezményt kapott.

Az elektromos közlekedés zöld mivoltára válaszul elmondta, hogy miután Magyarországot aszályok sújtják, energiabehozatalra szorulunk. “Nem nekünk van kitalálva az akkumulátorgyártás. Ahogy az előző században őrültség volt a gyapottermesztést megpróbálni hazánkban meghonosítani, úgy most akkumulátor nagyhatalomnak lenni is az” – mondta.

Amellett, hogy a zöld párt elismeri, hogy szükség van az elekrifikációra, a mértéktartás is fontos. A most tervezett beruhárások nem hazai autókba vagy mozdonyokba gyártanak majd akkumulátorokat, hanem exportra a világ minden országába. “Magyarország jelenlegi akkumulátorgyáraival már így is kivette a részét az akkumulátorgyártásból, a nagyhatalmi jelzőt köszönjük, de tisztelettel másra ruháznánk” – fejezte be a sajtótájékoztatót Hohn Krisztina, majd mindenki a debreceni tüntetésen való részvételre buzdított és jelezte, hogy az LMP készen áll az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos vita lefolytatására.