Több mint félmillió ember látogatott el a pécsi kulturális holding, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) helyszíneire, rendezvényeire tavaly, annak ellenére, hogy az év első hónapjait még a pandémia miatt elrendelt korlátozások jellemezték – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A Kodály Zoltán nevét viselő koncert- és konferenciaközpontot, a pécsi kulturális negyedet, valamint az ókeresztény értékeket bemutató világörökségi helyszíneket is üzemeltető ZSÖK közleménye szerint tavaly több mint 2 700 programot valósított meg a társaság, azokon pedig több mint 538 ezer látogató vett részt.

A több mint kétezer programnak helyet adó Zsolnay Kulturális Negyedet 260 ezer látogató kereste fel, a létesítmény leglátogatottabb helyszíne a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény, a Labor – Interaktív Varázstér és a Planetárium volt, de egyre népszerűbb a 2021-ben nyitott VR Univerzum is, ahol már több mint 40 játék közül választhatnak a látogatók – részletezték az eredményeket.

A hangversenyterméről híres Kodály Központot több mint 70 ezer látogató kereste fel csaknem kétszáz, azon belül sok teltházas eseményen – írták.

A kultnegyedben és a Széchenyi téren álló két galéria tízezer látogatót vonzott, míg a számos programot kínáló Művészetek és Irodalom Háza is megközelítette ezt a számot; utóbbi eredményei egy esztendő alatt nyolcvan százalékkal nőttek – emelték ki.

A pécsi világörökségi helyszíneken jelenleg is pályázati fejlesztések zajlanak, a Cella Septichora Látogatóközpont az év első öt hónapjában volt nyitva, azóta felújítás alatt áll. Az Ókeresztény Mauzóleum fogadóépülete június végén nyitotta meg kapuit. Így összesen 19 ezer ember látogatta meg a világörökségi helyszíneket.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy tavaly – két év pandémiás időszak után – végre újra sikerült az összes hagyományos és népszerű eltervezett fesztivált megtartani Pécsen, ezek pedig – a város emblematikus rendezvényével, a Zsolnay Fényfesztivállal együtt – összesen 160 ezer embert vonzottak.