2023. február 3-án, pénteken 10 órakor Rákellenes Világsétához

csatlakozhat, akár Ön is  Kozármislenyben. A Janikovszky Éva Általános Iskola parkolójából indul a séta a város védőnői szolgálatának szervezésében, ahol a sétát követően teával és fánkkal vendégelik meg a Rákellenes Világsétára vállalkozókat.

Február 4. Rákellenes Világnap, amelynek alkalmából kampányt kezdett a Magyar Rákellenes Liga.

Modern kutatások megerősítik, hogy a daganatos megbetegedések leküzdésében és ami ennél szinte még fontosabb, a megelőzésben segítségünkre lehet a rendszeres testmozgás, a sportos életmód. Akár már napi egy órás sétával is sokat tehetünk az egészségünkért és jelentősen csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

A Magyar Rákellenes Liga a Relay for Life-hoz csatlakozva idén már harmadik alkalommal hirdeti meg a Rákellenes Világsétát (World Cancer Walk) Magyarországon. A résztvevőket a Rákellenes Világsétákon biztatják a rendszeres mozgásra. A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy az első évhez képest 2022-ben már több, mint kétszer annyian csatlakoztak a kihíváshoz, így a szervezők idei évben is nagy érdeklődésre számítanak. A résztvevőknek idén először lesz lehetőségük részt venni helyileg szervezett sétákon, de természetesen a tavalyi évhez hasonlóan egyénileg is lehet csatlakozni a Rákellenes Világsétákhoz.

Február 1-től látogathatják

a Pécsi utca 1 szám alatt a Kozármislenyi Művelődési Központban a Pál utcai fiúk emlékkiállítást, amely február 1-14 között lesz megtekinthető.

A Pál utcai fiúk tárlat 2017-ben indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Móra Kiadó Zrt. jóvoltából, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A kiállítás a legendás Molnár Ferenc-regény hősöket, illetve a regény művelődéstörténeti hátterét, jellegzetes, századfordulós tárgyait mutatja be az érdeklődőknek 11 tablón, képek, játékok segítségével. Például a egykori budapesti Pál utcai grund képét megjelenítő installáción olyan QR kódokat helyeztek el a kiállítás készítői, melyeket leolvasva a kiállítás látogatói, akkor a Vígszínház által színpadra alkalmazott, azonos című darabban szereplő színészeket és az alkotókat láthatják, hallgatják. A kiállításon alkalmazott modern technika segítségével a látogató betekinthet abba a diskurzusba, ahol a színpadi szereplők a könyv által közvetített értékekről és saját interpretációikról beszélnek. 

Fotó: rakliga.hu