Akkor, amikor a Pécsi Tudományegyetem átesett a modellváltásnak csúfolt – nem is tudom minek nevezni ezt – alapítványi kézbe kerülésen, az volt az ígéret, hogy így majd nőni fognak a bérek, több pénz fog érkezni az egyetemre, több lehetősége lesz a PTE hallgatóinak, kutatóinak arra, hogy kiteljesedjenek. Mindez nyilvánvalóan hazugság volt, minden épeszű ember tudhatta akkor is, az egész nem szólt másról, minthogy fideszes vagy Fideszhez roppant közeli szereplők életük végéig jól fizető állást kapjanak, míg az egyetem elveszítse az autonómiáját, függetlenségét. 

Hála a modellváltásra szavazó dékánoknak, rektoroknak és EHÖK-tagoknak a PTE hallgatói elbukták az Erasmus+ lehetőséget, jó esetben majd mehetnek a baráti Üzbegisztánba tanulni, szemben a neves nyugati egyetemekkel, azonban ezen túl is vannak gondok a modellváltás körül. Például a bérek, amelyek idén úgy emelkednek, hogy nem emelkednek. Úgy, hogy eközben az infláció bőven 20 százalék felett van, rengeteg az egyetemen dolgozó, diplomával, diplomákkal rendelkező embernek a megélhetése kerül veszélybe emiatt. 

Egy olvasónk írt nekünk, aki szintén az egyetemen dolgozik, ráadásul két diplomával is rendelkezik, az ő esete pedig egyáltalán nem számít egyedinek. A korábbi 260 ezer forintos bérére 30 ezer forintnyi kiegészítést kapott, mindez 2023-ban úgy változik meg, hogy a 260 ezes bérét megemelik ugyan kicsivel több, mint harmincezer forinttal, azonban a korábbi harmincezer forintos kiegészítést elveszik tőle. Így a fizetése tulajdonképpen két százalékot fog emelkedni. Kettőt, huszonhárom százalékos infláció mellett. 

Lapunk úgy tudja, hogy az orvosi egyetem munkatársai az ügyben már petíciót is írtak, amit több tucat ott dolgozó kolléga írt alá, akiknek a fizetése gyakorlatilag semmit sem fog emelkedni a jelenlegi információk alapján.