Érdekes ötlettel álltak elő amerikai tudósok, akik a már kihalt dodót szeretnék feltámasztani. DNS-szekvenálással és génszerkesztési technológia és a szintetikus biológia segítségével támasztanák fel a 17. században kihalt dodókat – írja a Telex.

A Mauritius szigetén élt dodók története egyébként tragikus, hiszen alig 50 év alatt haltak ki a 17. században. A szigetre az 1640-es évek környékén költöztek holland telepesek, a dodók pedig az általuk hozott új betegségek miatt 1690-re teljesen kihaltak.

Az eljárás a genetikai információk összehasonlítását próbálja meg a dodók legközelebbi madárrokonaival, de a végső cél valójában egészen más. „Egyértelműen egy kihalási krízishelyzet kellős közepén vagyunk. És a mi felelősségünk, hogy ilyen történetekkel izgalmat keltsünk az emberekben, ami arra készteti őket, hogy gondolkodjanak a jelenleg is zajló kihalási válságról” – nyilatkozta Beth Shapiro, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem ökológia és evolúcióbiológia professzora, a kutatás egyik vezetője.

Shapiro jól halad a kutatásaival, szerinte lehet esély megtalálni a dodók legközelebbi rokonát és rajtuk keresztül visszahozni egy kihalt állatfajt. A kutatók célja viszont az, hogy olyan tapasztalatokkal gazdagodjanak, amelyek a most veszélyeztetett fajok védelmében segíthetik őket.

Forrás: Telex