Egészen elképesztő adatok láttak napvilágot egy új kutatásban, ahol azt nézték, hogy hány közbeszerzést nyert egy-egy cég egy településen.

A 444 szúrta ki a kutatást, amelyen korrupciógyanús eseteket vizsgáltak a 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzat tendereire. A konkrét szereplőket nem árulták el, de elég beszédesek a számok, amiket találtak néhány esetben.

Nem árulták el a konkrét szereplőket, csak az adatokkal sokkolnak – írta a 444.hu.

Az egyik önkormányzatnál kiírt szinte valamennyi közbeszerzést három cég nyerte meg. Az egyikük összesen 556 pályázaton indult, majd annak rendje és módja szerint mindegyiket meg is nyerte. Egy másik cég esetében 598 pályázati győzelemről, és mindössze 7 vesztesről számoltak be. A harmadik 297 pályázatot nyert, kétszer vesztett.

Az összes közbeszerzést vizsgálva a kutatók elég szomorú tendenciákra bukkantak. Az egyértelműen beazonosítható politikai kapcsolat nélküli cégeknek mindössze 0,52 esélypontja van nyerni egy közbeszerzési pályázaton Magyarországon. Az esélypont kiszámolása úgy történt, hogy az egyes cégek győztes és vesztes pályázataik számát elosztották egymással. Összehasonlításképp, a fent említett három cégnek 557, 87,43 illetve 148,7 esélypontja van a győzelemre.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a 2005 óta kiírt nagyjából 300 ezer közbeszerzés között milyen arányban vannak azok, ahol csak egyetlen cég jelentkezett. Az EU szerint nagyjából 10% lehet a reális szám, ugyanis nagyjából ilyen arányban fordulhat elő egészséges versenykörülmények között, hogy a feladat speciális jellege miatt egy szereplő induljon. Magyarországon ez az arány 35%, de hozzá kell tenni, hogy sokszor hiába indul több cég egy-egy közbeszerzésért, az teljesen egyértelmű mindenki számára, hogy ki fogja azt megnyerni.