A kormánynak a kihelyezett maratoni háromnapos ülésén sem sikerült meghoznia a legfontosabb döntést: azt, hogy nem épül újabb akkumulátorgyár Magyarországon – mondta Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus a Kormányinfón elhangzottakra reagálva arról beszélt, hogy nem hallották meg az emberek, a szakértők, a zöldek szavát, miszerint ezek az akkumulátorgyárak rendkívül szennyezőek, rendkívül károsak, hatalmas a víz- és energiaigényük. Ezt Magyarország jelen helyzetben nem engedheti meg magának – rögzítette.     

Kanász-Nagy Máté kiemelte: továbbra is releváns az LMP kezdeményezése és az tüntetés, amit csütörtökön este tartanak Debrecenben.     

Azt látják, hogy a csütörtöki bejelentések beismerő vallomással érnek fel – mondta.    

Ezek közé sorolta, hogy a kormánytagok lemondanak az egyetemi kuratóriumi tagságukról, azok vezetéséről. Ezzel értékelése szerint beismerték, hogy politikai nyomást akartak helyezni a felsőoktatási intézményekre.     

Az is egy beismerő vallomás volt – folytatta -, amit a zöld intézkedések kapcsán tett Gulyás Gergely. Az esetlegesen elindítandó fejlesztéseket a vízi közműrendszer, az elektromos hálózat területén, nem most kellett volna elindítani, hanem mostanra már le kellett volna zárni őket – húzta alá.    

A szélerőműveket érintő bejelentésről azt mondta, „hisszük, ha látjuk”. Ez akkor lesz hiteles, ha beterjesztik annak a kormányrendeletnek a módosítását, ami 2016 óta életben van és tiltja ezen szélerőművek üzembe helyezését, telepítését.   

Kijelentések, tervek helyett itt lenne az ideje a cselekvésnek, várják a zöld beruházásokat – mutatott rá a politikus.

Forrás: mti.hu